Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

11 Жовтня 2023

Чому виставляти дитячі фото в інтернет може бути небезпечно: вийшов новий випуск подкасту “Хороших батьків не блокують”

Нещодавно засновник компанії Meta Марк Цукерберг зробив публікацію в Instagram, де поділився світлиною своєї щасливої родини. Семирічна і дев’ятирічна доньки обіймають тата, а мама тримає на руках немовля. Однак особливе це фото тим, що турботливі батьки за смайликами заховали обличчя двох старших дітей, а не малюка. Тож, невже якесь одне необдумано опубліковане фото дитини може зіпсувати їй життя?

  • Як правильно побудувати здорові та збалансовані стосунки у трикутнику батьки-інтернет-дитина?
  • Яких помилок цифрового життя можуть припуститися батьки, зовсім того не підозрюючи?
  • Що таке соцмережевий етикет?
  • Коли треба починати питати дозволу в дитини перед тим, як опублікувати її фото в соцмережі?
  • Які фото не можна публікувати за жодних обставин?

Про це розповідають у 8 епізоді подкасту “Хороших батьків не блокують” від #stop_sexтинг у співпраці з The Ukrainians Media. Запрошеною експерткою стала Катерина Гольцберг – дитяча і сімейна психологиня, президентка асоціації дитячих аналітичних психологів.

Про це “Новій українській школі” повідомили автори подкасту.

Послухати подкаст можна за посиланням.

Перш ніж опублікувати фото своєї дитини у соцмережах, фахівці радять батькам запитати себе: чи не нашкодить воно доньці чи сину в майбутньому, чи не зображена ваша дитина оголеною або в невигідному положенні тощо.

Після цього варто дізнатися в самої дитини (якщо їй більше ніж три роки), чи не проти вона, якщо ви це фото покажете усьому світові? У випадку, коли син чи донька забороняє, не публікуйте світлину. Повірте, така, на перший погляд, дрібничка може вплинути на життя дитини. І точно вплине на ваші з нею стосунки.

Крім того, психологи рекомендують вчити своїх дітей забороняти фотографувати себе під час свят та інших масових заходів. Якщо ж особисто ви не хочете, щоб зображення малечі було на груповому фото, про це слід завчасно попередити інших батьків або вчителів.

Також можна налаштувати соцмережі, щоб вас і ваших дітей не могли відмічати на інших фото без вашої згоди.

Якщо ж ви взяли на себе відповідальність і завели дитині до 13 років сторінку в соцмережах, слід приділити увагу контролю листування та контенту, який ваш син чи ваша донька споживає (можна встановити батьківський контроль).

Фахівці також радять завести корисну звичку “не більше однієї справи одночасно”. Це означає, що для новин і соцмереж є окремо відведений час і його не варто поєднувати з обідом або спілкуванням з дитиною.

Читайте також: “Перший телефон дитини: обговорення в новому випуску подкасту “Хороших батьків не блокують”.

Титульне фото та фото в тексті – #stop_sexтинг


Обговорення