Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

24 Вересня 2023

Перший телефон дитини: обговорення в новому випуску подкасту “Хороших батьків не блокують”

Рано чи пізно прохання купити телефон чують кожні батьки. Про те, як правильно обрати перший гаджет для дитини, яким він має бути, що таке цифрове передозування і чим воно небезпечне для дітей, розповідають у сьомому епізоді подкасту “Хороших батьків не блокують” від #stop_sexтинг у співпраці з The Ukrainians Media.

Про це “Новій українській школі” розповіли творці подкасту.

Прослухати випуск можна за цим посиланням. Запрошеною експерткою стала Катерина Сердюк – дитяча й перинатальний психологиня.

Влітку 2023 року ЮНЕСКО презентувала доповідь про гаджети в школах. Експерти наполягали: телефони в школах треба заборонити, адже вони шкодять успішності, погано впливають на самоконтроль й емоційну стабільність, посилюють тривожність у дітей. З 1 вересня у Львові ініціювали заборону використовувати мобільні телефони під час уроків, але після обурення батьків – у воєнний час діти мають бути завжди на зв’язку – заборону змінили на рекомендацію.

Основні поради про перший телефон для дитини такі:

  • Потрібно визначити мету: навіщо дитині смартфон? Батькам радять поставити собі питання, що вони хочуть, щоб дитина там робила: тримала з ними зв’язок, проходила розвиваючі ігри тощо. Виходячи з мети, буде легше обрати гаджет: смартгодиник, кнопковий телефон чи смартфон. Для навчання краще обирати планшет, ноутбук чи комп’ютер.
  • Цінно буде погодити правила: коли й де можна користуватися смартфоном. Наприклад, не варто брати смартфон за стіл під час їжі, краще відкласти його, якщо вся родина зібралася, аби провести час разом, коли дитина переходить дорогу тощо.
  • Якщо батьки хочуть, щоб дитина менше часу була онлайн, варто пам’ятати декілька моментів. “По-перше, зверніть увагу на себе: де лежать ваші гаджети, коли ви їсте і спілкуєтесь з родиною, бо діти – наше дзеркало. По-друге, будьте готові до синдрому “скасування” – емоційної реакції дитини”, – зазначають експерти. Від появи смартфона в дитини потрібно проговорювати правила й обмеження, щоб сформувалася звичка.
  • Зрозуміти, що дитина забагато часу проводить онлайн, можна за такими ознаками: перезбудження, агресія, розсіяність уваги, замкнутість, відсутність інтересу до усього, крім гаджета.
  • Спеціалісти рекомендують для дітей молодшого шкільного віку проводити час онлайн до 2 годин на день, використовуючи програми батьківського контролю та/або під наглядом батьків.
  • Батькам важливо на початку налаштувати часові обмеження у всіх соцмережах та іграх, якими користується дитина, бо їхні алгоритми створені так, аби користувач проводив більше часу в мережі та споживав більше реклами. Експерти нагадують, що реєстрація в більшості соцмереж дозволена для дітей від 13 років.

Читайте також: “Використання мобільних телефонів у школах Європи і Японії: дослідження Служби освітнього омбудсмена”.

Фото: #stop_sexтинг


Обговорення