Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

1 Листопада 2023

Чи можуть вчителі та учні на перервах спілкуватися російською: коментар від мовного омбудсмена

Спілкування учнів і педагогів під час перерви, згідно із законодавством, має відбуватися українською мовою, адже перерва – теж частина освітнього процесу.

Про це в інтерв’ю “Укрінформу” розповів Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Посадовець зазначив, що для додаткового роз’яснення цього питання Офіс омбудсмена звертався до Міністерства освіти і науки України. Адже багато порушень щодо використання державної мови в школах відбувається саме поза уроками, а тому актуальним було отримати точне визначення, чи є перерви також частиною освітнього процесу.

“Позиція така: освітній процес – це всі види діяльності, які відбуваються на території закладу освіти. Тобто це і класна робота, і виховна робота, і спілкування здобувачів освіти та педагогічних представників у класах, учительських, їдальнях, коридорах, спортивних залах, на стадіоні, на території школи. Перерва – це теж освітній процес, і там має бути державна мова”, – зазначив Тарас Кремінь.

Крім того, омбудсмен наголосив, що в цьому питанні важливим є сприяння з боку директорів шкіл, учителів української мови та вчителів історії. Оскільки освіта, на думку посадовця, виконує ще й виховну функцію, зокрема, прищеплює повагу до мови, культури та цінностей.

Тарас Кремінь також зазначив, що наразі державі важливо посилити мовні вимоги на всіх рівнях здобуття освіти. Адже, як показує статистика, порушення в дошкіллі часто є причиною значної кількості потенційних проблем, які можуть трапитися вже в школі й університеті.

“Освіта – це процес тяглий, освіта – це майбутнє. Від якості освіти напряму залежить те, яким ми побачимо громадянина майбутньої країни” – наголосив посадовець.

Раніше ми розповідали, що українці почали активніше користуватися державною мовою в соцмережах.

Титульне фото: “Інформатор”


Обговорення