Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

31 Жовтня 2023

Українці почали активніше користуватися державною мовою в соцмережах

З початку повномасштабного вторгнення в соціальних мережах зросла кількість дописів української мовою. Якщо в 2020 році державною мовою були лише 16% публікацій, наразі їхня частка зросла до 49%.

Про це повідомив керівник аналітичного відділу Центру контент-аналізу Сергій Стуканов під час презентації дослідження “Українська мова в українських ЗМІ та в соціальних мережах”, що відбулася в “Укрінформі”.

Експерти підрахували частоту вживання в кожній соцмережі лексем, які мають відмінні корені в українській та російській мовах. Усього зібрали та проаналізували 1,17 мільйона дописів, які були створені в період з 20 вересня до 20 жовтня 2023 року користувачами з України.

Сергій Стуканов зазначив, що станом на жовтень 2023 року 49% постів, які публікують українці в популярних соціальних мережах, українською мовою. Зокрема:

  • в Instagram – 93,2%,
  • у Twitter (Х) – 80,9%,
  • у Facebook – 77,2%,
  • у TikTok – 60,7%,
  • у YouTube – 44,2%.

Водночас 51% від загальної кількості дописів громадяни дотепер пишуть російською, але, за словами експерта, її позиції зберігаються здебільшого завдяки тимчасово окупованим територіям та російським соціальними мережам.

На російських заборонених платформах VK та ОK частка використання української мови значно нижча, ніж у інших соцмережах, і становить 6,7% та 1%.

Раніше ми розповідали, що 45% українців відчувають мовну дискримінацію.

Титульне фото – ghost.org, інфографіка в тексті – “Укрінформ”


Обговорення