Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

3 Квітня 2023

Депортовану дитину з України побачили в російському відеочаті

У мережі опинився ролик з російського відеочату, де українка розмовляє з чоловіком, який стверджує, що перебуває в Чечні. Поруч із чоловіком – дитина, яка на початку розмови вигукує: “Слава Україні!”.

Ситуацію дослідила “Українська правда”.

Малолітній хлопчик почав перекладати запитання українки для співрозмовника, тож стало зрозуміло, що він сам, імовірно, вивезений з України. На питання, звідки він, із якого міста, хлопчик не відповів. Чоловік “з Чечні” стверджував, що дитина з Києва.

Скрин відео

Як зазначають журналісти “Української правди”, спочатку в мережі поширилася інформація, що, ймовірно, на відео восьмирічний Іван Маліновський, який зник у жовтні 2022 року на Херсонщині.  Однак пізніше “Служба розшуку дітей Магнолія” спростувала цю інформацію, посилаючись на маму Івана.

У проєкті “Знайти своїх”, який займається пошуком зниклих, на питання “Української правди” повідомили, що хлопчика з відео впізнали рідні – цю інформацію проєкту надала поліція.

Оновлення: як повідомляє “Українська правда” з посиланням на пресслужбу Національної поліції, хлопчик з України, якого помітили в компанії “чеченців”, живе на не підконтрольній Україні території разом із батьками. Правоохоронці ідентифікували дитину, її батьків і встановили, що родина перебуває в так званій “ДНР”. У поліції додали, що, найімовірніше, відео записане з відома батьків хлопчика.

Читайте також: “Комісія ООН визнала примусові переміщення та депортації українських дітей до рф воєнним злочином”.

Фото: титульне – Ricardo Moraes, у тексті – скриншот відеочату


Обговорення