Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

9 Червня 2023

Для батьків та освітян: подкаст “Хороших батьків не блокують” і вебінар про безпеку дітей з інвалідністю в мережі

Команда громадської організації #stop_sexтинг у співпраці зі студією подкастів The Ukrainians Media анонсували подкаст “Хороших батьків не блокують”, який має допомогти батькам розібратися із тими небезпеками, які чекають на їхніх дітей в Інтернеті.

Про це “Новій українській школі” повідомила ГО #stop_sexтинг.

Тізер подкасту доступний за посиланням, а реліз першої серії відбудеться 15 червня.

Ведуча подкасту, засновниця #stop_sexтинг Анастасія Дьякова, разом з експертами розбере непрості реальні ситуації, в які потрапляють батьки.

Слухачі й слухачки почують відповіді на найпоширеніші запитання, наприклад:

  • що робити, якщо ви застали вашу дитину за переглядом порно;
  • як говорити з донькою, яка спілкується в інтернеті з таємним хлопцем;
  • чи можна читати листування дітей у соцмережах;
  • коли купувати перший гаджет.

Згідно з новим звітом Internet Watch Foundation, новонароджені немовлята та діти раннього віку є жертвами найжорстокішого сексуального насильства в Інтернеті, причому за останні два роки кількість найекстремальніших матеріалів подвоїлася. Під час повномасштабної війни кількість загроз для дітей лише зростає.

Крім того, в Україні кожна 10 дитина з інвалідністю за останній рік зустрічалася з загрозами в Інтернеті, які негативно вплинули на їхній фізичний, соціальний чи психологічний добробут.

Громадська організація #stop_sexтинг запрошує батьків та спеціалістів, які працюють з такими категоріями дітей (працівники інтернатів чи денних центрів для дітей) на вебінар “Онлайн-безпека дітей з особливими освітніми потребами. Що важливо знати батькам”, що відбудеться 13 червня о 19:00 на ютуб-каналі.

Реєстрація доступна за посиланням.

Вебінар проведуть тренер-методолог #stop_sexтинг Василь Філоненко й логопед-дефектологиня Світлана Дарда.

Під час вебінару фахівці розкажуть про:

  • переваги й небезпеки Інтернету для дітей з особливими освітніми потребами;
  • правила безпечної поведінки дітей онлайн;
  • представлять тематичний урок з рекомендаціями й спеціальними вправами, які можна провести з дитиною.

Що можуть зробити батьки, щоб захистити дитину? 

  1. Вечеря без гаджета. Це традиція сніданку та/або вечері без гаджетів одного разу на тиждень (наприклад, у неділю) офлайн. Звичайно, правило має стосуватися не лише дітей, а й дорослих. Це час, коли сім’я не відволікається на телефони та планшети, а проводить час разом.
  2. Сімейна угода – це спосіб, як в ігровій формі можна встановити спеціальні правила для використання гаджетів у сім’ї. Можна підисати із дитиною “Сімейну угоду” про правила користування Інтернетом. Зокрема, прописати, де можна використовувати гаджет (поза ванною кімнатою, наприклад, оскільки часто там діти роблять багато оголених селфі), як довго можна користуватися, де заряджати (поза спальнею), який час дня та тижня проводити зовсім без гаджетів (наприклад, з 21 до 7 ранку в неділю). Приклад такої угоди можна знайти за посиланням.
  3. Бесіди про небезпеку спілкування з незнайомцями в мережі. Важливо навчити дитину, що в мережі потрібно спілкуватися лише з тими людьми, яких вона знає в реальному житті. Що робити, якщо незнайомець пише в соціальних мережах? Краще не відкривати це повідомлення, видалити його. Потрібно навчити дитину, як налаштувати профіль так, щоб незнайомі люди не могли писати в особисті повідомлення й залишати коментарі. Також можна заблокувати користувача або поскаржитися на нього, якщо він нав’язливо намагається налагодити контакт із дитиною.

Читайте також: “Безпека дітей в інтернеті: чому важлива цілісна політика закладу освіти і як її реалізувати”.

Фото: ГО #stop_sexтинг


Обговорення

Розділ створено за підтримки Програмної ініціативи “Демократична практика” Міжнародного фонду “Відродження”. Позиція Міжнародного фонду “Відродження” може не збігатися з думкою автора.