Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

3 Липня 2023

Дослідження соціально-емоційних навичок охопить 232 школи України – ДСЯО

28 червня відбулася презентація міжнародного дослідження соціально-емоційних навичок (ДоСЕН), яке проведе в Україні Організація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР). Співорганізатором дослідження є Державна служба якості освіти України та ГО “ЕдКемп Україна” як Національний центр ДоСЕН.

Про це повідомляє Державна служба якості освіти.

Дослідження соціально-емоційних навичок ОЕСР ініціювала 2019 року, аби з’ясувати, що сприяє, а що перешкоджає їх формуванню. Для цього у 15 країнах світу залучають 10 і 15-річних учнів та учениць. В Україні опитування відбудеться 15 вересня – 6 жовтня 2023 року на спеціально створеній ОЕСР онлайн-платформі у вибірці з 232 шкіл, а 2024 року буде здійснений аналіз даних і підготовка звітів за результатами.

ДоСЕН стане четвертим етапом дослідження, що дасть змогу скласти цілісну картину про те, що відбувається в системі освіти України завдяки комплексному аналізу результатів вивчення якості організації освітнього процесу в умовах карантинних обмежень і воєнного стану.

Дослідження відбуватиметься за двома напрямами:

  • вимірювання сформованості 17 соціально-емоційних навичок,
  • дослідження чинників, які впливають на їх формування.

Окрім тестувальників, розроблено контекстний інструмент – опитувальники для учнівства, учительства, керівництва закладів освіти, батьків (опікунів), щоб дізнатися про оточення, в якому виявляються соціально-емоційні навички (у школі, родині, громаді).

“Коли настане перемога, мотивація до змін буде більшою, ніж наявні в України ресурси. Тож якою буде ця перемога – багато залежить від того, що зараз відбувається у шкільних класах. І тут на перший план виходять соціально-емоційні навички – ті речі, які кожному хочеться бачити один в одному: креативність, співпереживання, товариськість, емоційна стійкість, життя в мирі із самим собою та людьми довкола в умовах невизначеності й неоднозначності. Це не є якісь особистісні риси людини – це навички людини 21 століття”, – прокоментував Андреас Шляйхер, директор Директорату освіти та навичок і радник генерального секретаря ОЕСР.

Читайте також: “Як вимірюватимуть мʼякі навички українських учнів та учениць восени цього року: велике інтервʼю з організаторами дослідження”.

Фото: Державна служба якості освіти


Обговорення