Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

28 Січня 2023

Громадські організації вимагають повернення історії України до НМТ

Коаліція “Реанімаційний Пакет Реформ” звернулася до МОН з відкритою заявою про повернення історії України як обов’язкового предмету до національного мультимпредметного тесту.

Нагадаємо, що 20 січня на брифінгу у МОН міністр освіти і науки Сергій Шкарлет повідомив про те, що історія України не буде обов’язковим предметом НМТ у 2023 році для вступу до вишів, навіть на гуманітарні спеціальності. НМТ складатиметься з двох обов’язкових дисциплін (українська мова і математика) та одного додаткового на вибір (історія України, іноземна мова, фізика, хімія, біологія).

В своїй заяві Коаліція наголошує, що у 2020 році  з обов’язкових предметів ЗНО вже було вилучено українську літературу, що, зважаючи на цьогорічне рішення щодо історії України, призводить до зниження необхідності вивчати фундаментальні для формування української ідентичності та держави предмети. Тим більше, що ще у 2021 році 18% учасників ЗНО не набрали мінімальний прохідний бал з історії України, а відтак – зміни у НМТ ситуацію лише погіршать.

Тоді як першочерговими діями ворожої армії на окупованих територіях є знищення української культури та національної пам’яті – викрадення та знищення об’єктів культурної спадщини, підручників та україномовних книг, навчальних закладів.

Особливу увагу в цьому процесі ворог приділяє якраз підручникам з української літератури та історії України – йдеться у заяві. “Історія для Росії – це окремий інструмент у війні, в якому вона системно впродовж багатьох років насаджує через інформаційний простір Україні та світу дезінформаційні наративи про нібито неіснування українців як окремої нації, заперечення існування української мови та культури тощо“.

Відтак, Коаліція вважає, що вилучення обов’язкового іспиту з історії України під час повномасштабної війни з Росією негативно впливатиме на формування національної свідомості випускників шкіл, а відтак - на національну безпеку в довгостроковій перспективі.

Читайте також: “Генератори, гаджети із великим об’ємом батареї та додаткова сесія: технічне забезпечення НМТ-2023

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Фото: azoth, Depositphotos


Обговорення