Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

12 Листопада 2020

Гриневич: Навчання з 5 років – це дошкільна освіта

У країнах з розвиненими системами освіти навчання з 5 років може бути лише на додачу до 12-річного шкільного навчання.

Про це розповіла 10-та міністерка освіти і науки Лілія Гриневич у коментарі “Новій українській школі”.

Навчання з 5-ти років – це дошкільна освіта. Вона, звісно, має хороший вплив на шкільне навчання. Але з 5-ти років – це буде лише обов’язковий рік дошкільної освіти. Якщо Міністерство освіти і науки хоче його зробити обов’язковим, хоча таке в законі вже є, але, не покривається субвенцією з державного бюджету – то будь ласка.

Шкільне ж навчання практично в усіх країнах розпочинається з 6-ти років. У країнах, де навчання розпочинається раніше, це тільки на додаток до 12-ти років повної загальної середньої освіти. Тобто, де-факто, це теж дошкільна освіта.

Як би не маніпулювати, враховуючи 12-й рік у дошкільну освіту, це нічого не змінює. Тому що для шкільного навчання, для тих очікуваних результатів – необхідний певний рівень зрілості дитини. Цей рівень зрілості, коли можна розпочинати шкільне навчання, з’являється саме в 6-річному віці”, – пояснює Гриневич.

Більше про тривалість шкільного навчання читайте тут: “У школу в 5? Скільки років насправді вчаться учні в країнах Європи” та “Чому навчання з 5-ти років – це погана ідея. Розбираємо психологічний аспект”

Нагадаємо, т.в.о. міністра освіти і науки Сергій Шкарлет запропонував обговорити початок навчання у школі з 5-ти років.

“Нова українська школа”

Фото: автор – Cherry-Merry, Depositphotos


Обговорення