671
0
У МОЗ нагадали батькам, що під час зимових канікул у школярів зміниться розпорядок дня, графік харчування і наповнення щоденного меню. Влаштовуючи дитині відпочинок, варто дотримуватися певних звичних правил, зокрема стежити за тим, щоб вона достатньо спала й правильно харчувалася.
Відповідні поради щодо організації харчування на канікулах з’явилися на сайті Міністерства охорони здоров’я. Їх надав президент Асоціації дієтологів України, консультант з громадського здоровʼя МОЗ України Олег Швець. Подаємо цей матеріал у майже незмінному вигляді.
Батьки заслуговують на відпочинок від постійного приготування їжі й суворого графіка. Проте тотальна відмова від звичних правил може погано закінчитися, адже надмірне захоплення нездоровою їжею у дітей призводить до погіршення настрою та поведінки. Отже, на період канікул потрібен певний план – графік харчування на свята. “Встановіть графік приймання їжі і дотримуйтеся його. Рутина потрібна для дітей, адже вона дає їм відчуття безпеки. Також можна запровадити нові правила: наприклад, “кухня не працює в певні години” або “діти (у відповідному віці та за наявності необхідних навичок) самі готують собі обід”, – радить фахівець.
Зранку цільнозернові страви та страви, багаті білком, добре насичують і забезпечують кращу концентрацію, настрій та енергію. Хороші варіанти такого сніданку – яйця, несолодка каша, тости з авокадо. Варто уникати каш з цукром/медом, канапок з білого хліба, ковбаси й плавленого сиру.
Пропонувати їжу цілодобово – виснажливо, тому інколи батьки люблять готувати ланчбокс і пляшку з напоєм, як у школі. Це хороший прийом, адже він дає дитині відчуття свободи й незалежності: коли вона зголодніє, може поїсти, не звертаючись до дорослих. Водночас варто пильнувати, щоб страви в ланчбоксі забезпечували потрібну дитині кількість, різноманітність і якість їжі.
На свята готують багато різних смачних частувань. Проте краще уникати солодких напоїв, льодяників та їжі, смаженої у фритюрі. “Зведіть їх до мінімуму, оскільки вони не мають бажаної поживної цінності. Натомість містять багато цукру, жиру та добавок. Такі продукти не покращують самопочуття дітей, приводять до поганої поведінки та згодом можуть спричинити захворювання”, – наголошує дієтолог.
Діти часто забувають пити, особливо коли зайняті грою. Це може вплинути на їхні енергію та настрій, тому заохочуйте пити воду частіше. Наприклад, наповніть пляшку води вранці та попросіть дитину допити її до обіду, а потім наповніть ще раз – на другу половину дня.
Спільні прийоми їжі – це важливий сигнал, що настав час поїсти. І він гарантує належну увагу до страв. Дослідження показують, що спільний прийом їжі за обіднім столом покращує сімейні та соціальні зв’язки. Цю можливість варто використати для важливих розмов й ухвалення рішень. Крім того, у цей час батьки можуть бути хорошим прикладом вибору на користь здорового харчування для дитини.
Один із найкращих способів навчити дітей правильно харчуватися – бути на кухні усім разом. “Спільне приготування розганяє нудьгу та дає чудові результати. Почати можна зі смачної домашньої випічки. Старші діти можуть спробувати самостійно приготувати улюблену або нову страву за рецептом”, – рекомендує спеціаліст. Вирощування зеленої цибулі або більш трендового мікрогріну – ще одне заняття на канікулах, яке може привернути увагу школярів до здорового харчування. Якщо діти ведуть соціальні мережі або знімають відео для TikTok, то тема придбання, вирощування, приготування їжі може надихнути їх на відкриття нових творчих напрямів.
Є багато способів, щоб їжа стала приємнішою для дітей. Чому б не запропонувати їм самим організувати вечерю? Діти можуть допомогти з підготовкою, обрати компоненти бажаної вечері, нарізати їх на шматочки. Наприклад, в окремі тарілки покласти рибу, печену картоплю, овочі тощо. Інша ідея полягає в тому, щоб подавати страви з великою кількістю яскравих тарілок. Діти можуть викладати на тарілці якусь картинку з інгредієнтів їжі. Це дозволить прибрати тиск на дитину навколо процесу харчування й зробить його цікавішим.
Якщо ви збираєтеся на ковзанку, у парк або на прогулянку містом, заздалегідь приготуйте їжу і візьміть її із собою. Таким чином ви уникнете відвідування закладів із фастфудом і заощадите гроші. Бутерброди, овочеві палички, крекери та сир, варені яйця – варіанти того, чим можна нагодувати дітей на імпровізованому пікніку.
Ви також заслуговуєте на вільний час і не варто картати себе за перепочинок від кухні. Натомість можна замовити якісні заморожені страви з хорошим складом, які є швидкою здоровою альтернативою домашнім.
Читайте також: “У Бучі відкрили першу в Україні фабрику-кухню для шкіл і садочків”.
Титульне фото: Pexels
Обговорення