Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

19 Грудня 2023

У Бучі відкрили першу в Україні фабрику-кухню для шкіл і садочків

У Бучі відкрили першу в Україні фабрику-кухню, де вже у січні-лютому щоденно готуватимуть близько 10 тисяч порцій для шкіл із трьох навколишніх громад – Бучі, Немішаєвого та Бородянки.

Про це повідомило Міністерство охорони здоров’я України.

Початок будівництва фабрики-кухні в Бучі став поверненням до реформи шкільного харчування, яка має на меті прищепити дітям культуру здорового харчування. Реформа була запроваджена в 2020 році, однак її втілення перервало повномасштабне вторгнення росії в Україну. Зокрема, у її межах МОЗ розробило та затвердило:

  • санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти;
  • норми й порядок організації харчування учнів;
  • технологічні карти страв для шкільного меню й меню в дитячих садочках.

Фабрика-кухня є однією з трьох розроблених та затверджених новітніх технологічних моделей організації харчування дітей. Крім неї можливі ще:

  • базові кухні, які працюватимуть усередині закладів освіти, як це відбувалося раніше;
  • опорні кухні, які схожі на базову – вони теж функціонують усередині шкіл, але тут можуть готувати страви й для навколишніх закладів, де неможливо організувати кухню або ж це економічно невигідно.

Фабрика-кухня в Бучі – це окреме підприємство, у якому готуватимуть до 10 тисяч порцій їжі в день, а також здійснюватимуть шокове охолодження готових страв і їх доставку до закладів освіти навколишніх громад. Загалом, фабрика-кухня може забезпечити якісним харчуванням 30-40 шкіл і садочків. Водночас, як зазначають у МОН, діти як у великому місті, так і в маленькому селищі отримуватимуть однаково здорові та поживні страви.

Наразі фабрика-кухня в Бучі є першою такою установою в Україні. Другу незабаром побудують у Лозовій на Харківщині. Вона щодня забезпечуватиме харчуванням близько 14 тисяч учнів і дошкільнят у п’яти громадах Лозівського району.

Під час відкриття кухні в Бучі були присутні:

  • ініціаторка проєкту перша леді України Олена Зеленська;
  • заступник керівника Офісу Президента України Олексій Кулеба;
  • заступник міністра охорони здоров’я Ігор Кузін;
  • меценат проєкту, американський філантроп і бізнесмен Говард Баффет.

Раніше ми розповідали, що в Україні створили калькулятор обладнання для шкільних їдалень

Титульне фото: МОЗ


Обговорення