Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

8 Червня 2023

Коли діти, які вчаться на сімейній формі, можуть написати річні контрольні – витяги із нормативних документів

Частина українських учнів, які зараз вчаться за кордоном, в Україні продовжують здобувати освіту на сімейній формі. Наразі в школах за кордоном, як і в Україні, підбивають підсумки навчального року, а отже, пишуть контрольні та підсумкові роботи. Одночасне написання таких робіт з різних предметів в українських школах (онлайн) збільшує навантаження на учнівство.

Нагадуємо, що в останніх методичних рекомендаціях з організації навчального процесу у воєнний період у розділі “Оцінювання результатів навчання” фахівці МОН зазначають:

“Річне оцінювання може бути проведене перед початком навчального року, зокрема з використанням технологій дистанційного навчання і засобів зв’язку. В окремих випадках річне оцінювання може здійснюватись упродовж І семестру наступного навчального року”.

У коментарях до рекомендацій освітній омбудсмен Сергій Горбачов додав: “Дітям, які за кордоном не вивчали предмети, передбачені українськими освітніми програмами, або в них відсутня інформаційна довідка, яка підтверджує навчання, згідно з частиною 5 статті 17 Закону України “Про повну загальну середню освіту” надають можливість пройти річне оцінювання до початку навчального року. Форму проведення оцінювання обирає заклад освіти. В окремих випадках можливе проведення річного оцінювання протягом навчального року”.

Отже, закон надає учнівству змогу скласти різні форми звітності, щоб отримати підсумкові оцінки, не наприкінці цього навчального року, а перед початком наступного (а в окремих випадках і впродовж наступного навчального року).

Читайте також: “Зарахування дітей до шкіл після повернення в Україну: документи, процедура, оцінювання – рекомендації МОН”.

Фото: LB.ua


Обговорення