Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

30 Травня 2023

Комікс про Ярослава Мудрого – проєкт школярів із Кропивницького

Учні й учениці ліцею “Максимум” перемогли у номінації “Комікси” в конкурсі, який є частиною міжнародного проєкту HISTOLAB (History Education), заснованого Радою Європи. Вони презентували мальопис про Ярослава Мудрого.

Про перемогу ліцеїстів розповідає “Суспільне”.

Цього року стати учасниками міжнародного конкурсу HISTOLAB могли заклади мережі демократичних шкіл Ради Європи. В Україні таких п’ять, і серед них кропивницький ліцей “Максимум”.

За словами вчительки історії Інни Відіборенко, HISTOLAB – це майстерня з вивчення й викладання історії: “Завдання HISTOLAB – показати, як учні прагнуть вивчати історію. І от ми із сьомими класами вирішили показати історію у вигляді коміксу, тому що дітям важко сконцентруватися, щоб вивчити велику кількість дат і подій, просто читаючи підручник”.

Конкурс відбувся в березні. Над коміксом чотири місяці працювали семеро учнів та учениць шостих-сьомих класів і троє вчителів. Робота зайняла чотири місяці.

Мальопис містить 23 малюнки, які створив семикласник Єгор Безеда. За словами хлопця, він дослідив чимало джерел, щоб зрозуміти, яким Ярослав Мудрий був на вигляд. Найскладніше було малювати персонажів, адже на всіх сторінках вони мали бути однаковими.

Сторінка з коміксу

“Ідея нашого коміксу – показати, що діти з майбутнього прийшли до Ярослава Мудрого і спілкуються з ним для того, щоб зрозуміти, як події, що були тисячу років тому, переносяться на наш час. І як ми зараз живемо в країні, яку почав розбудовувати Ярослав Мудрий. Він правив у 1019-1054 роках в Русі-Україні в Києві. Ярослав Мудрий збільшив це місто в сім разів, і ми можемо вважати його людиною, яка розбудовувала Україну”, – пояснила вчителька історії.

Спільне фото учасників

Комікс презентували на сцені Будинку європейської історії в Брюсселі англійською мовою. Діти розповіли про напад росії на Україну, а також про своє рідне місто – єдине у світі, яке назване на честь видатного театрального діяча (Марка Кропивницького).

За словами директорки ліцею, Надії Кравченко, комікс використовуватимуть під час уроків історії, а за змоги – видадуть книжкою.

Читайте також: “Команда з України здобула бронзу на міжпредметній олімпіаді EOES у Ризі”.

Фото: “Суспільне”


Обговорення