Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

23 Серпня 2018

МОН закупить нові тести, щоб краще визначати особливі освітні потреби дітей

Міністерство освіти і науки закупить комп’ютерні тести, які допоможуть складати якісніші індивідуальні програми розвитку для дітей з особливими освітніми потребами.

Про це йдеться в ухваленій 22 серпня постанові уряду “Про затвердження Порядку використання у 2018 році коштів, передбачених у державному бюджеті на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами”, повідомили на сайті МОН.

“Йдеться про комп’ютеризовані тести для діагностики за шкалами оцінювання Векслера, Лейтера, Коннерса тощо. Такі методики дозволяють оцінити невербальний та вербальний інтелект дитини, її сприйняття і мислення, швидкість обробки інформації, робочу пам’ять і функціонування нейропсихологічних процесів, що лежать в його основі.

Вони також забезпечують оцінку IQ, визначають здібності та потенціал дитини, набуті знання та навички”, – пояснили у міністерстві.

Таке тестування можуть проходити діти, які не вміють читати і писати або ж не вимовляють деякі літери.

Комплект методик для кожного із 500 новостворених інклюзивно-ресурсних центрів складатиметься із:

  • методики для визначення розладів аутистичного спектру;
  • методики для діагностики синдрому дефіциту уваги та гіперактивності;
  • методики для тестування невербального інтелекту і когнітивних можливостей;
  • методики для тестування психолого-освітнього профілю;
  • методики для тестування вербального інтелекту і когнітивних здібностей.

Кожна методика матиме електронний ключ для доступу до обробки протоколів дослідження, набори робочих бланків, книги та матеріали для тестування дітей.

Окрім цього, постанова передбачає оплату навчання фахівців ІРЦ з використанням цих методик.

Нагадаємо, наприкінці жовтня ізраїльські спеціалісти проведуть семінари з інклюзивного навчання для керівників інклюзивно-ресурсних центрів, директорів шкіл та вчителів.

Раніше МОН затвердило перелік обладнання для ІРЦ. До початку нового навчального року в Україні планують відкрити 500 інклюзивно-ресурсних центрів. Нещодавно такий заклад відкрили у Запорізькій області.

Окрім того, в курсі з інклюзивної освіти відкрито лекцію про підтримку дітей із травматичним досвідом.

Фото: автор – bloomua, Depositphotos


Обговорення

Розділ створено за підтримки Програмної ініціативи “Демократична практика” Міжнародного фонду “Відродження”. Позиція Міжнародного фонду “Відродження” може не збігатися з думкою автора.