Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

29 Жовтня 2021

МОЗ рекомендує щеплювати від коронавірусу дітей від 12 років

В Україні рекомендували щепити проти COVID-19 для всіх дітей 12-17 років.

Про це пише Міністерство охорони здоров’я.

До цього були лише рекомендації для щеплення дітей із групи ризику тяжкого перебігу COVID-19 та для виїзду за кордон. Відтепер можна щеплювати всіх дітей 12–17 років, але лише за умови наявності в них усіх обов’язкових рутинних щеплень.

Такі рекомендації розробила Національна технічна група експертів із питань імунопрофілактики і їх уже схвалило наказом Міністерство охорони здоров’я.

“За прикладом провідних країн ми відкрили можливість щепитися від цієї хвороби для всіх підлітків віком 12–17 років. Водночас пріоритетними групами для вакцинації від COVID-19 залишаються літні люди, дорослі із супутніми хворобами, медичні працівники та освітяни, – зазначив головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Дітей рекомендовано щепити вакциною Comirnaty від Pfizer/BioNTech. Для них цю вакцину використовують за тією ж схемою, що й для дорослих, – дві дози по 0,3 мл з інтервалом у 21–28 діб. Для цього дитина або її батьки мають надати лікарю документи, що підтверджують наявність усіх рутинних щеплень згідно з Національним календарем щеплень (форма 063/о).

Якщо дитина не отримала всіх необхідних рутинних щеплень та не має протипоказань до них, то вона має зробити ці щеплення і після цього матиме можливість вакцинуватися проти COVID-19.

Вакцина Comirnaty пройшла всі необхідні дослідження для дітей віком 12–17 років, які довели її ефективність та безпечність. За даними Центрів з контролю та профілактики захворювань США на середину жовтня, вона на 93% ефективна проти госпіталізації підлітків віком 12–18 років.

Наразі вакцина Comirnaty від Pfizer-BioNTech дозволена для використання для дітей від 12 років у більшості країн, що застосовують цей препарат, як-от у США, Канаді, Австралії, Японії, країнах ЄС тощо.

Раніше ми писали, що Pfizer планує попросити дозвіл на щеплення дітей від 5 до 11 років.

Фото: автор – giulombardo.ct, Depositphotos


Обговорення