Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

13 Січня 2021

На обговорення винесли проєкт типової освітньої програми для 5-9 класів НУШ

Міністерство освіти і науки винесло на громадське обговорення проєкт типової освітньої програми для 5-9 класів, які навчатимуться за новим освітнім стандартом.

Документ опублікували на сайті МОН.

Проєкт пропонує два варіанти типових навчальних планів:

  1. для закладів загальної середньої освіти з навчанням українською мовою;
  2. для закладів загальної середньої освіти, в яких є класи (групи) з навчанням мовою корінного народу або національної меншини поряд з державною мовою й закладів загальної середньої освіти, в яких є класи (групи) з навчанням українською мовою та вивченням мови корінного народу або національної меншини.

Проєкт типової програми дає перелік модельних навчальних програм (предметів та інтегрованих курсів).

Як зазначають у міністертсві, у порівняно з чинною типовою освітньою програмою у проєкті типового навчального плану збільшено кількість навчальних годин на вивчення української мови, іноземної мови, математики, інформатики, предметів природничої освітньої галузі.

Також передбачається, що заклади освіти зможуть самостійно визначати кількість навчальних годин на вивчення кожної освітньої галузі в межах заданого базовим навчальним планом діапазону (мінімальна та максимальна кількість навчальних годин для вивчення кожної освітньої галузі).

Це має дати змогу перерозподіляти навчальні години між галузями на опанування навчальних предметів та інтегрованих курсів, а також на вибіркові освітні компоненти й враховувати особливості організації освітнього процесу та освітні потреби учнів.

Ознайомитись із проєктом можна у документі нижче:

Typovoyi osvitnoyi prohramy dlya 5-9 klasiv

Завантажити документ

Читайте також “Новий освітній стандарт для 5-9 класів – що це за документ і що він змінює” та “Що там із стандартом? Як готується пілотування головного документа для 5–9 класів НУШ”

Зауваження та пропозиції до проєкту можна надсилати до 28 січня на електронні адреси:

  • [email protected] (Світлана Фіцайло, головна спеціалістка відділу змісту освіти, мовної політики та освіти національних меншин головного управління шкільної освіти);
  • [email protected] (Юрій Кононенко, начальник головного управління шкільної освіти директорату шкільної освіти).

Фото: автор – AllaSerebrina, Depositphotos


Обговорення