Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

9 Липня 2023

На Рівненщині створили унікальний освітній простір на базі сільської школи

Літній оствітній простір “Back to ViLlaGe” створено за ініціативи жительки села Почапки (Рівненщина) Ольги Клочко на базі місцевої школи. Сюди, як у звичайний дитячий табір, приїжджають діти з міста, щоби поринути у справжнє сільське життя.

В програмі проєкту - розвиток комунікативного потенціалу учасників, навчання взаємодії та вирішенню побутових задач без допомоги ґаджетів та гіперопіки батьків. Міські діти на 12 днів приїздять сюди, щоби перепочити на природі, поспілкуватися з однолітками, грати в рухливі ігри та спостерігати за тим, як ростуть рослини і як вони перетворюються на продукти харчування.

Учасники проєкту відвідують майстер-класи, де власноруч виготовляють екоторби, плетуть шарфи, роблять ляльки із качанів кукурудзи. Вчаться самостійному догляду за собою та задоволенню власних потреб. На території школи, де перебувають учасники, живуть поросята, кроленята, качата, курчата. Діти граються з ними, вивчають процеси їхньої життєдіяльності, доглядають, спостерігають за народженням малечі.

Тут також передбачаються і екскурсії на різноманітні місцеві виробництва продуктів харчування, де діти можуть побачити, як насправді виготовляють продукти, що їх вони звикли купувати у магазинах.

Обов’язковою умовою перебування дітей, яка обговорюється і з батьками, і з самою дитиною, є заборона використання ґаджетів. Засновниця простору зазначає, що лише перші кілька днів діти переживають за свої телефони, а далі ті так і залишаються незарядженими аж до закінчення терміну перебування.

Ночують учасники проєкту прямо в приміщенні школи, яке спеціально переобладнують після закінчення навчального року. Кабінети перетворюються на спальні, які прикрашаються в етностилі. Матраци наповнюють запашним сіном з трави, вирощеної на місцевому стадіоні. І це також родзинка закладу.

За один заїзд у просторі приймають до 25 дітей віком 9-13 років. З ними постійно перебувають (навіть вночі) п’ятеро дорослих. Причому пані Ольга охоче бере собі у помічники молодь віком 18-19 років, бо вважає таку діяльність дуже корисною і для молодих людей також.

Читайте також:На Кіровоградщині мама загиблого бійця ремонтує шкільну спортзалу на державну допомогу, виплачену “за сина”

Фото: Back to ViLlaGe

 


Обговорення