Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

5 Жовтня 2017

Національні меншини мають вивчати українську з огляду на їхню рідну мову

Для вивчення української потрібно враховувати особливості рідної мови певної національної меншини.

Про це йшлося під час наради щодо імплементації мовної статті закону “Про освіту” в Закарпатській та Чернівецькій областях, передає прес-служба Міносвіти.

“Ми маємо враховувати, що деякі мови наших національних меншин належать до інших – не слов’янських мовних груп, отже ці меншини мають вивчати українську з огляду на належність їхньої материнської мови. Мовознавці мають згрупувати подібні, частково подібні та неподібні мовні елементи для вивчення. Це допоможе сформувати підхід до вивчення української правильно – щоб дітям було легше її вивчати”, – сказала наукова співробітниця лабораторії навчання російської мови та мов інших етнічних меншин Інституту педагогіки НАПН України.

Вона також зазначила, що важливо грамотно підійти до покращення якості викладання української для національних меншин.

“Особливо це актуально для, наприклад, Берегівського району Закарпаття, де громада проживає компактно і діти не мають можливості для вільного спілкування українською в побуті”, – додала наукова співробітниця.

Водночас представниця румунської меншини запропонувала посилити запровадження двомовного навчання.

“Це хороший механізм, щоб дати нашим дітям термінологію обома мовами і забезпечити для них можливість вступу як в українські ВНЗ, так й університети країн походження”, – вважає вона.

Міністр освіти Лілія Гриневич запропонувала створити робочу групу для підготовки нових підручників.

“Ми маємо зібрати робочу групу з вчителів-практиків, експертів, представників МОН та Інституту модернізації змісту освіти, аби були напрацьовані якісні підручники як для двомовного навчання, так і для вивчення української мови”, – сказала Гриневич.

Нагадаємо, що Міністерство закордонних справ України спрямувало закон “Про освіту” на експертизу до Венеціанської комісії.

6 жовтня Лілія Гриневич зустрінеться з Генеральним Секретарем Ради Європи Турбйорном Ягландом. Під час зустрічі також буде обговорено імплементацію Статті 7 нового закону “Про освіту”.

5 вересня Верховна Рада ухвалила новий закон “Про освіту”. За таке рішення проголосували 255 депутатів.

Стаття 7 нового закону “Про освіту” закріплює українську мову (державну мову) як основну мову навчання та дозволяє представникам національних меншин навчатися своєю мовою поряд з державною в початковій школі, що реалізується через окремі класи чи групи. Також представникам національних меншин гарантується право вивчення рідної мови в школах чи культурних товариствах.

Повний текст Статті 7 можна прочитати тут.

Фото: автор – Scott Barkley, Flickr


Обговорення