Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

23 Червня 2020

Необов’язковість підсумкової атестації не вплине суттєво на рейтинги ЗНО – центр оцінювання

В Українському центрі оцінювання якості освіти запевняють, що на рейтингові бали зовнішнього оцінювання не має суттєво вплинути те, що значна частина випускників не складатимуть підсумкову атестацію у формі ЗНО.

Про це вони повідомили на своєму сайті.

“Наголошуємо, що загалом чинник зміни обсягів популяції цьогорічних учасників тестування не має суттєво вплинути на рейтингові бали учасників, адже насправді частина тих, хто проходитиме ЗНО для вступу до закладів вищої освіти, не змінилася, тобто в рейтингу вони як змагалися, так і змагатимуться лише одне з одним.

Для унаочнення можна навести таку аналогію. Уявімо книжковий магазин, де є три черги: в одній стоять особи, які хочуть придбати книги (випускники минулих років), в іншій – ті, хто хоче придбати календарі (випускники, які проходять лише ДПА), а у третій – охочі придбати і книги, і календарі (випускники, які проходять і ДПА, і ЗНО). Якщо всі покупці, які планували придбати лише календарі, підуть, то порядок черговості тих, хто планує придбати книги, не зміниться”, – пояснили у центрі.

У відомстві також запевняють, що минулорічні випускники не матимуть суттєвої переваги над цьогорічними.

“Ми використали минулорічні результати і змоделювали нинішню ситуацію. За деякого зменшення порогового бала ми змогли отримати такі таблиці переведення тестових балів у шкальовані, які дадуть змогу не дискримінувати цьогорічних учасників ЗНО порівняно з минулорічними”, – зазначили в центрі.

Нагадаємо, 18 червня Верховна Рада ухвалила закон, який дозволяє випускникам шкіл не складати державну підсумкову атестацію у формі ЗНО. Водночас, для вступу у виші складати зовнішні тестування необхідно. 22 червня президент підписав закон.

Директори шкіл мають визначити, які випускники хочуть складати підсумкову атестацію у формі ЗНО.

Раніше МОН звільнило від державної підсумкової атестації випускників 4-х та 9-х класів.

ЗНО-2020 має відбутися з 25 червня до 17 липня – Державна комісія з техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій вирішила, що епідеміологічна ситуація дозволяє провести тестування у ці дати.

Ілюстрація: УЦОЯО

Підписуйтесь на наші Facebook та Viber


Обговорення