Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

20 Лютого 2023

Окупанти вивозять на сміттєзвалише підручники з української мови й літератури в Маріуполі

Підручники української мови й літератури були зібрані з усіх шкіл міста для утилізації. Постраждали й книги, які зберігали в Приазовському державному технічному університеті.

Про це повідомив на своєму Телеграм-каналі радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

Зокрема, сьогодні він нагадав про те, що окупаційна адміністрація планувала дозволити викладання української мови як іноземної у форматі “урок на тиждень”. Як зазначає Петро Андрющенко, загарбники “навіть десь надрукували підручників, які цілком як з радянських часів, та завезли по школах”.

Після проведення псевдореферендуму українську мову виключили з програми шкіл. Проте, оскільки кожна школа зберігала підручники “як потенційну гуманітарну бомбу”, 20 лютого за наказом окупантів ці книжки вилучили й вивезли на сміттєзвалище. За словами Андрющенка, кожен директор прозвітував особисто під страхом опинитися “на підвалі”, тобто зазнати тортур.

Транспортування підручників

Крім того, нещодавно радник міського голови Маріуполя повідомляв про те, що загарбники викидають книжки з Приазовського державного технічного університету просто у вікно.

“Ось вони, наслідки “великої російської культури”. З першого дня окупації до сьогодні – повне  винищення української літератури, культури та мистецтва”, – прокоментував посадовець.

Російські пропагандисти назвали цей процес “сортування та переміщенням фонду науково-технічної бібліотеки університету”. 

Книжки з бібліотеки ПДТУ викидають у вікно

“Нагадаю, що до того на “тимчасове зберігання” окупантами в невідомий напрям було вивезено картини Куїнджі, купу коштовного медичного обладнання, фонтан з Театрального скверу, обладнання ковзанки, вся українська література з бібліотек та шкіл”, додав Петро Андрющенко. 

Читайте також: ““Дитячий ГУЛАГ у вигляді шкіл”: радник мера Маріуполя розповів про стан освіти в місті”.

Фото: Телеграм-канал Петра Андрющенка


Обговорення