Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

17 Листопада 2020

Освітній омбудсмен: якщо вчитель офіційно йде на самоізоляцію і працює, йому платять 50% зарплатні

Якщо вчитель офіційно оформив самоізоляцію через контакт із хворим на Covid-19 та водночас працює – він буде отримувати лише половину зарплатні.

Про це йдеться в роз’ясненнях служби освітнього омбудсмена.

Відповідно до закону “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування”, працівникам закладів освіти, які перебувають на самоізоляції, видається листок із тимчасової непрацездатності строком 14 днів. Тим же законом передбачено, що в цей час педагоги отримують 50% своєї середньої заробітної плати (доходу).

Як зазначає омбудсмен, під час самоізоляції вчителі часто працюють. Втім, в такій ситуації їм не можуть нараховувати оплату праці за ведення дистанційного навчання та через самоізоляцію водночас.

“Тобто, педагогічним працівникам, які виявили свідомість, пішли на самоізоляцію, не приховуючи контакту з хворим і оформивши листок із тимчасової непрацездатності, та продовжують здійснювати свої посадові обов’язки – навчання дітей для забезпечення права кожного на освіту, виплачується допомога через тимчасову непрацездатність у розмірі 50%. Фактично, така практика позбавляє педагогічних працівників половини заробітної плати, – наголошує омбудсмен.

Тому Сергій Горбачов радить не оформлювати листок із тимчасової непрацездатності на час самоізоляції, якщо педагог має змогу в цей час працювати дистанційно – таке право надає стаття 60 Кодексу законів про працю України.

У цьому випадку оплата праці буде здійснюватися в повному обсязі, – зазначає омбудсмен.

Докладніше про оплату праці вчителів під час самоізоляції читайте в роз’яснення освітнього омбудсмена

Фото: автор – kues, Depositphotos


Обговорення