Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

15 Вересня 2022

Освітню субвенцію-2023 на зарплати вчителям пропонують скоротити на 19%

Проєкт Держбюджету-2023 пропонує скоротити освітню субвенцію до 87,5 млрд грн проти 108 млрд у 2021 році (97,2 млрд після скорочення через війну).

Про це написала народна депутатка Інна Совсун у колонці для УП.Життя з посиланням на проєкт бюджету.

Прим.: Законопроєкт уже зареєстровано у Верховній Раді, проте документ ще не оприлюднено. Водночас голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій оприлюднив аналіз освітніх видатків, у якому зазначено, що Освітню субвенцію пропонують зафіксувати в розмірі 87,5 млрд грн.

За словами Совсун, таке скорочення субвенції на зарплати невиправдане, навіть якщо врахувати можливі чинники для скорочення видатків, як-от перебування дітей і вчителів за кордоном та на окупованих територіях.

“Однак, за даними МОН, на початок навчального року за кордоном перебувають 500 тис. дітей [шкільного віку], а 3,9 млн – навчатимуться в Україні. Скільки з цих 500 тис. будуть дистанційно вчитися в українських школах – невідомо, але можна припустити, що таких дітей буде немало.

Також за кордоном лишилися 16,5 тис. з понад 400 тис. учителів, що працювали в школах на початок повномасштабного вторгнення. Відповідно до законодавства, вони мають право продовжувати працювати дистанційно, а якщо не мають можливості – їм повинні оформити простій. Але не звільнити”, – написала Совсун.

Також, за її словами, відповідно до законодавства, Україна виплачує заробітну плату всім педагогам, які опинилися в окупації (якщо вони не співпрацюють з окупантами та не викладають за pociйськими програмами).

“Тож очікувати настільки суттєвого скорочення вчителів, щоби на них вистачило на 19% менше коштів на зарплати, – видає слабкий зв’язок Міносвіти з реальністю”, – переконана депутатка.

Нагадаємо, згідно з повідомленням уряду, освіта – третя стаття видатків у проєкті Держбюджету-2023 (155 млрд грн).

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Фото: автор – [email protected], Depositphotos


Обговорення