Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

10 Лютого 2022

Петиція про скасування ДПА набрала 25 тисяч підписів. Що вимагає автор та коли її розглянуть?

Петиція про скасування обов’язкової державної підсумкової атестації у червоній зоні набрала необхідну кількість підписів.

Звернення на сайті президента з’явилося 31 січня 2022 року, і воно зібрало 25 тисяч підписів за 10 днів. Вимагається скасування ДПА у 2022 році для всіх учнів у червоній зоні. Тепер у Володимира Зеленського є 30 днів на розгляд петиції та відповідь на неї. Зазначимо, що таке рішення може ухвалити тільки Верховна Рада.

Петицію зареєстрував Петро Пацалюк. Для поширення петиції він найбільше використовував Тік-Ток. Сторінка з кількома відео з поясненням про підписання та мету петиції за 10 днів набрала понад 20 тисяч вподобань, а одне з відео має понад 175 тисяч переглядів.

У відео автор пояснює, що він не виступає за скасовування ЗНО як такого, пропонує залишити тестування для вступу в заклади вищої освіти. Потребу скасування ДПА в регіонах з червоною зоною аргументує дуже низькою якістю освіти під час дистанційного навчання.

@no_dpa_2022 Все в наших руках😉#zno#zno2022#зно#зно2022#дпа ♬ оригінальний звук - NO_dpa_2022

Імовірно, автор є учнем 11 класу Івано-Франківського ліцею №23 ім.Р.Гурика. Учень з таким іменем у 20192021 роках ставав призером у міських олімпіадах з біології, англійської мови та географії. Це зазначено в наказах місцевого департаменту освіти і науки про нагородження переможців (накази 1, 2, 3). Так само місто Івано-Франківськ зазначене місцем проживання Петра у інших соцмережах. Також Івано-Франківська область якраз на час збору підписів перебуває у червоній зоні.

Обов’язкове ДПА у формі ЗНО проводиться для учнів 4-х, 9-х та 11-х класів. У 2021 році воно було скасоване для всіх учнів. Тоді це рішення розкритикували низка освітян через те, що Україні потрібно було мати хоча б якісь дані про втрати в освіті через пандемію, і за відсутності спеціальних досліджень ДПА була єдиним наявним способом.

У 2022 році обов’язкове ДПА має бути з чотирьох предметів:

  • української мови;
  • математики;
  • іноземної мови чи історії України;
  • один предмет на вибір.

10 березня після того, як петиція набрала 25 тисяч підписів, міністр освіти і науки Сергій Шкарлет заявив, що МОН розглядає можливість скасування ДПА для мінімізації ризиків для здоров’я школярів.

Нагадаємо, що до 9 березня триває реєстрація на ЗНО. Як правильно зареєструватися читайте тут.

Фото: автор – michaeljung, Depositphotos


Обговорення