Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

17 Лютого 2021

Підручники з історії для 8-х класів пройдуть додаткову перевірку

Тексти трьох розкритикованих громадськістю підручників з історії України для 8 класу пройдуть додаткову перевірку фахівців НАН України.

Про це йдеться в коментарі Інституту модернізації змісту освіти журналістам Радіо Свобода.

Ідеться про підручники “Історія України” для 8 класу під шифром 80704, 80708, а також підручник “Історія України” для 8 класу для шкіл із поглибленим вивченням історії під шифром 80802.

Напередодні їхній зміст розкритикувала Вчена рада Інституту української археографії та джерелознавства імені Грушевського НАН України. Причина – висвітлення історії українського Півдня крізь призму російської концепції освоєння земель Південної України.

“Підручники тлумачать історію освоєння Степової України в руслі концепції “Новоросія”, а підручник 80802 ще й порівнює українців XVII століття з первісною людиною. Обидва підходи неприпустимі”, – йдеться у заяві Вченої ради.

В Інституті модернізації освіти натомість кажуть, що перш ніж відправити ці підручники до МОН із рекомендацією надати гриф, вони пройшли всю необхідну перевірку. Також зазначається, що підручники під шифром 80704, 80708 та 808802 ще не пройшли повністю конкурсний відбір, а тому ще не оприлюднені та не надруковані.

Нагадаємо, раніше суд зобов’язав МОН переглянути підручники з історії України для 5 та 11 класів.

Фото: Pixabay


Обговорення