Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

20 Серпня 2020

В дисертації Шкарлета виявили 25% плагіату

Науковці проаналізувати докторську дисертацію т.в.о. міністра освіти і науки Сергія Шкарлета і виявили, що вона складається на 25% із академічного плагіату.

Це показав новий аналіз сайту “Помилки та фальсифікації в наукових дослідженнях”, який ведуть українські науковці, зокрема, для боротьби із плагіатом в наукових роботах.

“Основний матеріал дисертації С. Шкарлета викладений на с. 16–377 (усього – 362 сторінки).

Академічний плагіат виявлений на с. 53–64, 284–292, 295–304, 307–308, 318–376 (усього – 92 сторінки), що складає 25,4%, – дійшли висновку автори дослідження Юрій Бойко та Василь Садовий.

Дослідники виявили, що Шкарлет переписував статті російських науковців. Водночас, вони знайшли навіть майже ідентичні ілюстрації, в яких або втрачалися деталі, як порівняти з оригіналом, або додавалося щось нове як, наприклад, домальований компас, де переплутані схід та захід:

Детальний аналіз із порівняльними таблицями дивіться тут.

Нагадаємо, в наукових роботах Шкарлета знаходять плагіат не вперше – це вже дев’ята частина дослідження його праць. Ось лінки на вісім інших частин: перша, друга, третя, четверта, п’ята, шоста, сьома та восьма.

Незважаючи на це, прем’єр Денис Шмигаль переконаний, що звинувачення нового очільника МОН у плагіаті – безпідставні. 3 липня з трибуни Верховної Ради він заявив, що уряд проводить розслідування щодо плагіату в роботах Шкарлета, яке ініціював сам т.в.о. міністра. Поки жодних результатів такої перевірки не оприлюднювали.

“Нова українська школа” звернулася до уряду, щоби дізнатись про хід розслідування ще 11 серпня. Проте ми досі не отримали відповіді.

Сам Шкарлет звинувачення в плагіаті відбиває. Він також вважає, що за плагіат в Україні не можна отримати покарання:

“А яке там може бути сьогодні, згідно з законодавством, покарання? У нас що: визначені якісь нормативи? Визначені якісь взагалі рішення по плагіату? Сьогодні це взагалі такий предмет спекуляцій, цей плагіат”, – казав він в інтерв’ю Радіо Свободі.

Фото: автор – stevanovicigor, Depositphotos

Підписуйтесь на наші Facebook та Viber, а також Telegram для учнів


Обговорення