Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

8 Травня 2024

Проєкт Порядку утворення та функціонування в школах спеціальних класів для учнів з ООП: освітян запрошують до громадського обговорення

Міністерство освіти і науки України запрошує освітян і всіх зацікавлених до громадського обговорення проєкту Порядку утворення та умов функціонування спеціальних класів у закладах загальної середньої освіти.

Ознайомитися з текстом документа можна нижче або за посиланням.

Проєкт акта розробили в межах виконання Плану заходів на 2023-2024 роки з реалізації Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року.

Згідно з документом, спеціальні класи – це окремі класи, які можуть бути утворені в ЗЗСО для навчання учнів і учениць з особливими освітніми потребами. Гранична наповнюваність таких класів становить від 6 до 12 осіб залежно від категорій ООП, які мають діти, і рекомендованого рівня підтримки.

Утворити такий клас, відповідно до положень проєкту, можна за умови наявності більше, ніж 50% граничної наповнюваності класів.

Крім того, до одного спеціального класу можуть зараховувати учнів, різниця у віці яких становить не більше двох років. Утім, для учнів початкових класів можуть бути створені з’єднані класи початкової школи.

У разі необхідності для учня / учениці спеціального класу можуть укласти індивідуальний навчальний план, який містить відмінні від визначених освітньою програмою ЗЗСО послідовність, форму та темп засвоєння дитиною освітніх компонентів.

Зауваження та пропозиції до проєкту всі охочі можуть надіслати в довільній формі до 5 червня 2024 року на електронну адресу: [email protected] (Неля Корецька).

Звіт про результати громадського обговорення оприлюднять на сайті МОН у період з 6 до 10 червня 2024 року.

HO-proyekt.Poryadku.utvorennya.ta.umov.funktsionuv.spets.klasiv.ZZSO-08.05.2024

Читайте також:Створюємо інтегровані онлайн-уроки в інклюзивних класах: поради та ідеї для роботи з дітьми з ООП”.

Титульне фото: freepic.com


Обговорення

Розділ створено за підтримки Програмної ініціативи “Демократична практика” Міжнародного фонду “Відродження”. Позиція Міжнародного фонду “Відродження” може не збігатися з думкою автора.