Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

31 Березня 2023

Повернуті з росії діти свідчать, що до них застосовували психологічне й фізичне насильство

Вивезених в росію українських дітей психологічно цькували, обзивали за те, що вони українці, а деяких навіть били за непокору.

Про це розповіла в ефірі Радіо Свобода уповноважена президента з прав дитини Дар’я Герасимчук.

“Дуже часто дітей карають за те, що вони відмовляються говорити російською мовою, відмовляються вчити і співати російський гімн, вставати під час російського гімну. Практично всі діти свідчать, що їх психологічно дуже сильно булили, по-різному обзивали за те, що вони – українці. Є навіть діти, які свідчать про те, що їх били за таку непокору”, – пояснила вона.

За словами уповноваженої, у дітей були навіть фотодокази, проте, коли росіяни передавали викрадених неповнолітніх батькам, то змушували видаляти всі фото й відео. Наразі є лише усні свідчення потерпілих.

“Все це говорить про те, що росіяни хочуть за допомогою наших дітей просто поповнити свою націю. Ось і все. Мало того, вони відбирають нібито найкращих, найздоровіших. Вони проводять так звані примусові “медичні огляди” на окупованих територіях, нібито з метою “потурбуватися” про дітей, але насправді це є ніщо інше, як такий відбір тих дітей, які не мають проблем зі здоров’ям. Їх також викрадають і вивозять до російської федерації”, – розповіла Дар’я Герасимчук.

У дітей, яких вдалося повернути, відповідні служби беруть і документують свідчення. Інколи, як додала уповноважена, повернутим дітям вдається передати записки від інших, які досі лишаються в рф – так в Україні дізнаються, що їх вивезли.

Наразі українській владі відомо про 19 528 депортованих дітей – це найсвіжіша інформація від Національного інформаційного бюро, оприлюднена Офісом Генерального прокурора. Повернути вдалося 327 дітей.

Читайте також: “Комісія ООН визнала примусові переміщення та депортації українських дітей до рф воєнним злочином”.

Фото: depo.ua


Обговорення