Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

12 Квітня 2023

Поїхав “на оздоровлення” на два тижні – повернувся за більш ніж півроку: історія підлітка, якого вивезли з Берислава до Криму

Восени 2022 року мамі Віталія, 16-річного хлопця з Берислава (Херсонщина), який тоді був окупований, запропонували відправити дитину “на оздоровлення” до Криму. Повернути сина жінці вдалося лише навесні 2023 року.

Історію Віталія розповіло “Суспільне”.

Запропонувала дитині “поїхати на море” директорка Віталієвої школи. Наприкінці вересня окупаційна влада так і не розпочала навчальний процес у закладах освіти. Рішення про виїзд від батьків вимагали ухвалити негайно, на них тиснули, щоб підписали дозвіл. Мама Віталія Інна сумнівалася, але син наполіг, що хоче поїхати.

За словами жінки, її подив викликало й те, що батьки з Берислава й довколишніх сіл відправляли на відпочинок і дуже малих дітей (у групі були навіть пʼятирічки).

Мати Віталія Інна

Як розповів хлопець, у санаторії “Мечта” в Євпаторії обіцяні два тижні діти справді відпочивали: їх водили до моря, на атракціони, у зоопарк. Керівництво санаторію просило уникати політичних тем, щоб “не створювати конфліктів”.

“Потім нам кажуть: “Цей табір закривається, збирайте речі, завтра вас переводять в інший”. Зранку йдемо на автобус. А там їхати – квартал. Підʼїжджаємо, дивлюся – вікна деревʼяні з сіткою. Кажу: що за вʼязниця? Заходжу в кімнату – ні розетки, ні столу, ні наволочок”, – розповів Віталій.

У цьому таборі, за словами Віталія, розпочалося “політичне перевиховання”: дітей примушували співати гімн рф, за будь-які вияви українськості відправляли у підвал. Щонайменше годину на день присвячували “разговорам о важном”, які проводив Валерій Астахов – колишній “беркутівець”, який у цих таборах залякував українських дітей. Як розповів хлопець, “вихователь” повторював: “Щоб я тут не чув, що ви з України. Треба казати, що ви народилися у рф. Українці – терористи, вбивають людей. Вас вигнали з України”.

Мама хлопця згадує: у ситуації, коли дитина залишалася “на відпочинку” набагато довше, ніж обіцяли батькам, директорка школи, яка й ініціювала цю поїздку, спочатку вигадувала відмовки, а потім зникла з документами Віталія. Повернути дитину вдалося за довіреністю старшій сестрі, якій довелося особисто їхати до Криму.

Історія Віталія розгорнулася за тим само сценарієм, який описала юристка, експертка Регіонального центру прав людини Катерина Рашевська.

Нагадаємо, що за даними  Conflict Observatory у росії існують щонайменше 43 табори “перевиховання” для українських дітей.

Фото: “Суспільне”


Обговорення