Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

4 Квітня 2024

Профспілка освітян просить Уряд України збільшити розмір посадового окладу

Профспілка працівників освіти і науки звернулася до Кабінету Міністрів України з проханням ухвалити постанову про збільшення з 1 квітня 2024 року посадового окладу працівника І тарифного розряду ЄТС з 3 195 до 3 600 гривень. Це, на думку фахівців, є необхідною умовою для диференціації зарплат, зважаючи на встановлення в країні мінімальної заробітної плати в розмірі 8 000 гривень.

Про відповідне звернення повідомили на сайті Профспілки.

Сьогодні посадовий оклад педагога найвищої кваліфікаційної категорії за 14 тарифним розрядом ЄТС становить 7 732 гривні та є нижчим на 268 гривень від мінімальної зарплати.

За цим розрядом також оплачують роботу:

  • висококваліфікованих викладачів;
  • інших педагогів закладів фахової передвищої та професійно-технічної освіти;
  • керівників шкіл, де навчається до 300 учнів;
  • директорів переважної більшості ясел-садків.

Посадові оклади керівників закладів позашкільної освіти розраховують за 13 тарифним розрядом, що нині становить 7 253 гривні (на 747 гривень нижче мінімальної зарплати). А керівникам закладів професійно-технічної та фахової передвищої освіти, де навчаються до 300 осіб, – за 15 тарифним розрядом (8 243 гривні).

З 1 квітня 2024 року оплата праці всіх інших працівників закладів та установ освіти (окрім науково-педагогічних працівників ЗВО) буде однаковою – 8 000 гривень, незалежно від складності роботи, її важливості й відповідальності.

На думку експертів Профспілки, ухвалення Урядом України рішення про встановлення посадового окладу працівника І тарифного розряду ЄТС у розмірі 3600 гривень дасть змогу забезпечити диференціацію заробітної плати освітян і науковців.

“Освітянська громадськість розраховує на якнайшвидше прийняття Урядом постанови … , що, як витікає із Державного бюджету України на 2024 рік, забезпечено відповідними його призначеннями”, – підкреслили у Профспілці й зазначили, що в Пояснювальній записці проєкту закону “Про державний бюджет” йдеться про те, що в 2024 році відповідні видатки передбачені.

Читайте також: Розподіл субвенції на шкільні укриття відбуватиметься по-новому: в Україні презентували платформу “DREAM”.

Титульне фото: freepic.com


Обговорення