Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

26 Травня 2023

Прокуратура відкрила кримінальне провадження через порушення в роботі управління освіти Кропивницького на близько 9 млн грн

Порушення виявила Держаудитслужба за результатами ревізії в управлінні освіти Кропивницької міськради. Перевірили роботу за два роки – з 2019 до 2022. Знайшли порушень на 8 мільйонів 775 тисяч гривень.

Про це розповідає “Суспільне”.

“Попередня правова кваліфікація – привласнення або розтрата майна службовою особою у великих розмірах (частина 4 стаття 191 Кримінального кодексу України). Передбачає позбавлення волі від п’яти до восьми років із позбавленням права займатись певною діяльністю до трьох років”, – прокоментувала ситуацію начальниця відділу захисту інтересів дітей прокуратури Алла Мороз.

Голова громадської організації “Наша рада” Євгенія Захарченко – одна з підписанток петиції щодо висловлення недовіри й звільнення з посади начальниці управління освіти Лариси Костенко. Петицію зареєстрували 19 січня.

“Ми постійно бачимо якісь скандали й проблеми, які зачіпають управління освіти. Бачимо систему, яка не працює за законами й порядками, які прописані в Україні. Бачимо ручне управління. Тобто якщо щось сталось й здійнявся скандал, вони трохи виправляють ситуацію. Мова про благодійні внески, про булінг, про призначення некомпетентних людей на посади директорів закладів, і про розподіл грошей”, – пояснила причини недовіри громадська активістка.

Петиція зібрала потрібні 450 голосів. Після цього її розглянули на депутатській комісії з питань освіти.

“Деякі організаційні питання, які викладені у тому числі й у петиції (наприклад, про переведення закладів на фінансову автономію), члени комісії не рекомендували виносити на розгляд депутатів. 1 березня ми направили 42 звернення на електронну скриньку кожного депутата, щоб вони все-таки розглянули це питання й винесли петицію на розгляд сесії. Депутати сказали, що це не входить до повноважень міськради. При цьому вони пізніше розглянули петицію про заборону УПЦ МП, хоча це теж не їх компетенція”, – розповіла Євгенія Захарченко.

Після цього підписанти петиції звернулися до голови обласної військової адміністрації. “Ми сподівались, що це щось змінить. Нам трохи більше роз’яснили, але знову ж таки жодних рішень щодо притягнення хоча б до дисциплінарної відповідальності Костенко не було”, – додала Захарченко.

На думку голови Кіровоградської ОВА Андрія Райковича, підстав для звільнення Лариси Костенко на сьогодні немає. Утім, він порадив очільниці управління освіти “зробити відповідні висновки”, “звернути увагу на ті критичні зауваження, які надходять від небайдужих батьків”.

Щодо порушень, які знайшла Держаудитслужба в роботі управління освіти Кропивницької міськради, вони охоплюють такі фінансові аспекти:

  • зайве виділення бюджетних грошей Кропивницькому професійному ліцею на понад п’ять мільйонів гривень;
  • придбання обладнання для дітей з особливими освітніми потребами, яке не відповідає технічним вимогам, на майже півтора мільйона гривень;
  • несвоєчасна оплата за газ за січень і лютий 2019 року на понад 3 мільйони гривень, через яку  виник борг майже 500 тисяч гривень. Усю суму – 3 мільйони 366 тисяч гривень – за позовом газопостачальної компанії й наказу Господарського суду списали з рахунку управління освіти;
  • неефективне використання державних грошей у сумі 525 тисяч гривень.

Керівницю міського управління освіти й головну бухгалтерку централізованої бухгалтерії оштрафували на 255 гривень кожну. Окрім цього, за порушення бюджетного законодавства головну бухгалтерку оштрафували на 1190 гривень.

Сама Лариса Костенко пояснила на брифінгу міськради: “Кожна перевірка закінчується зауваженнями. Перевірок без зауважень немає. Кожне зауваження пояснюються тими чи іншими фактами. Я не хочу ще раз звертати увагу на ці події. Оцінку зроблять правоохоронні органи”.

У письмовій формі очільниця управління освіти додала, що закуплене за майже півтора мільйона гривень обладнання для дітей з особливими освітніми потребами має кращі й сучасніші технічні характеристики, ніж ті, які встановило МОН. Щодо виділення зайвих п’яти мільйонів гривень Кропивницькому професійному ліцею, то “твердження ревізора, викладене в акті, суперечить бюджетному законодавству”.

Несвоєчасну оплату за газ Костенко пояснює так: “Затримки з оплатою були викликані відмовою управління освіти здійснювати підвищення цін на газ за ініціативою постачальника. У зв’язку з чим, постачальник звернувся з позовом до суду про примусове стягнення з управління освіти коштів за газ та судових витрат на суму 484 450 гривень. Тобто, умисних дій чи порушень з боку управління освіти не встановлено”.

Сім порушень, які вказані в акті, Лариса Костенко називає формальними й такими, що виправлені під час ревізії.

11 травня дві громадські організації – “Наша рада” і “Життя без обмежень” – надіслали звернення заступнику міського голови Олександру Мосіну.

“Це звернення про те, щоб міська рада підготувала позов до суду і стягнула завдані збитки з Костенко, щоб ці гроші повернулись до бюджету. Станом на сьогодні відповіді немає, але у них є на це місяць. Думаю, відповідь буде до 11 червня, а можливо, і раніше”, – пояснила Євгенія Захарченко. Ідеться про три з половиною мільйони гривень, які з рахунку управління освіти списали через несвоєчасну оплату за газ, і штраф за це.

Читайте також: “В Оболонському районі Києва вчительку звільнили через підозру в булінгу учнів молодших класів”.

Фото: “Вечірній Київ”


Обговорення