Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

10 Вересня 2021

Вибачення на суді, щоденник, боротьба з булінгом та коментарі однокласників – що нового відомо в справі дівчини з арбалетом

В медіа з’явилися деталі вчинку та життя Таїсії Петрової – дівчини, котра поранила двох вчительок в полтавській школі.

Під час судового засідання Таїсія розповіла, що мотивом для злочину була боротьба з насиллям в школі. Так вона хотіла “залякати та показати, що досить, адже насилля породжує лише насилля”.

Вона шкодує за вчинене, назвала це “гидким та неприємним вчинком“. Таїсія підкреслила – “Якби могла повернутися у часі, то просто прийшла б до вчителів, яким завдала шкоди, аби конструктивно поговорити й вирішити усе по-хорошому”.

Вона звернутися до них з зали суду, сказала, що “завдала шкоди жінкам, які зовсім не винні“. Також їй шкода, що свідками нападу на вчителів стали діти. Нападниця стверджує, що наміру вбивства в неї не було.

Люди, які бачили житло Таїсі, розповідають інші речі. З ними спілкувалося редакція “Полтавської хвилі”. За словами очевидиці, яка попросила не називати її імені, розповіла, що у щоденнику Таїсії наперед розписаний увесь вересень. Окрім убивства вчителів, дівчина збиралася здійснити ще низку нападів. Після цього дівчина планувала 22 вересня підпалити власну оселю. Також, з її слів, дівчина запланувала ще на 28 серпня ще одне вбивство.

Окрім того, правоохоронці вилучили телефон дівчини. Серед іншого, повідомляє джерело, в галереї знімків знайшли фотографії розчленованих тварин. В кутку кімнати, де вона жила, висів череп зі слідами засохлої крові.

На одній зі стін, також висіла фотографія батька дівчини. Вона була з графічними символами, схожими на ієрогліфи. Очі на світлині – виколоті.

На суді журналісти запитали в Таїсії про стосунки з батьками. Вона сказала, що “в мене були нормальні стосунки з батьками. Не говорила ніколи з ними про проблеми, не хотіла “грузити” маму, в неї проблем і так багато”.

Після оголошення вироку суду щодо тримання під вартою, дівчина не відповіла на обійми матері і одразу ж пішла писати розписку про ознайомлення із вироком.

Журналістам харківського видання Newsroom вдалося поспілкуватися з викладачами національного університету цивільного захисту населення, де навчається 19-річна Таїсія Петрова. В університеті кажуть, що Петрова у 2019-му вступила на соціально-психологічний факультет, де опановувала професію психолога. Вона жила в гуртожитку і мала добру репутацію, проте в березні 2020 року студентів та курсантів відправили на дистанційку через пандемію коронавірусу. Тоді Петрова повернулася в рідну Полтаву, а заняття відвідувала онлайн.

У цьому році Таїсія перевелася на третій курс, але викладачі бачили її тільки 1 вересня. У той день було свято та всього одна пара, після якої всіх відпустили по домівках. Студентка поїхала в Полтаву і у виш не з’являлася. А 6 вересня педагоги дізналися про те, що в рідному місті дівчина стріляла з арбалету по вчителях.

“У неї не було неадекватної поведінки, вона прагнула до знань і відмінно вчилася. Правда, студентка приховувала, що її батьки – адвентисти. Що сталося за час карантину і що спонукало дівчину розстріляти педагогів, неясно”, – говорять в університеті.

“Полтавська хвиля” також поспілкувалася з її колишніми однокласниками. Вони розповідають про дещо іншу картину, що дівчина була відлюдницею, ні з ким не спілкувалась. Проблеми, кажуть, почалися саме у 9-му класі. Однокласники згадують, що дівчина різко почала гірше навчатись, прогулювати уроки.

Її стан колеги по парті характеризували як депресивний – у дівчини з’явились проблеми з алкоголем, вона почала носити виключно чорний одяг і часто приходила з ранами на зап’ястках, які намагалась приховати. Розговорити дівчину і вивести на відвертість, не вдавалося нікому у класі. Відтак, говорять, вона почала спілкуватись з групами неформалів і часто говорила про суїцид.

Сусіди сім’ї Таїсії, називають родину надмірно релігійною. “Дуже богомольні, люди їх боялись”, “Неадекватна сім’я”, – говорять люди. Більшість відмовляється зніматись на камеру.

Нагадаємо, що напад вона вчинила 6 вересня, тоді було легко поранено двох вчительок полтавської школи №11, де вона навчалася у початкових класах. Дівчину обеззброїв 14-річний школяр.

Наразі Таїсії Петровій повідомили підозру. Їй інкримінують замах на масове вбивство – загрожує від 10 до 15 років або довічне ув’язнення. На рішення суду можуть вплинути не тільки матеріали обшуків та слідства, але й результати психіатричної експертизи. На час слідства суд обрав запобіжний захід у вигляді 60 діб в СІЗО. Він може бути подовжений наступними засіданнями.

Читайте також наші матеріали про запобігання булінгу:

Фото: Полтавська хвиля


Обговорення