Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

1 Лютого 2024

росія застосовує щонайменше 6 сценаріїв для викрадення українських дітей

росія використовує щонайменше шість сценаріїв для переміщення українських дітей з тимчасово окупованих територій. Крім того, методи русифікації, які наразі застосовують окупанти, навіть жахливіші, ніж за радянських часів.

Про це під час виступів на конференції “Російська війна проти дітей” у Ризі заявили уповноважена Президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’я Герасимчук і віцепрезидент Європейського парламенту Роберт Зіле, передає “Укрінформ”.

Роберт Зіле зазначив, що російський окупаційний план передбачає перетворення українців на російських громадян не лише документально, а й ментально. Зокрема, найважливіше для путінського режиму наразі захопити розум дітей і підлітків, що часто реалізують шляхом “викрадення” їх у батьків.

“Але якщо родина живе разом, цей план складніше реалізувати, бо навіть після розмов на кухні, як ми це робили в Латвії під час радянської окупації, щойно випала нагода, ми відразу повернули свою незалежність. Тому ці режими (росії і білорусі – ред.) вирішили зробити якнайбільше, щоб знищити коріння та спогади дітей про Україну”, – зазначив віцепрезидент Європейського парламенту.

Зокрема, за даними уповноваженої Президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’ї Герасимчук, для переміщення українських дітей на територію рф окупанти використовують щонайменше 6 сценаріїв. Так колаборанти, російські чиновники й військові:

  • спочатку вбивають батьків, а потім вивозять дітей на свою територію;
  • вилучають дітей безпосередньо з біологічної родини;
  • відокремлюють дітей від родин під час так званих фільтраційних заходів;
  • створюють непридатні умови для життя дитини на окупованій території, а далі начебто добровільно пропонують батькам віддати синів і доньок на так зване оздоровлення чи відпочинок;
  • переміщують на територію росії цілі спеціальні заклади, де проживали українські діти;
  • вивозять дітей на територію білорусі та росії для лікування й реабілітації “не вдома” після встановлення фейкового діагнозу.

За даними Офісу омбудсмена з прав людини, Україні відомо про понад 19 тисяч депортованих та/або примусово переміщених дітей. З початку повномасштабної війни додому вдалося повернути лише 388 із них.

Раніше ми розповідали, що примусове переміщення українських дітей і підлітків стало причиною для видачі 17 березня 2023 року Міжнародним кримінальним судом у Гаазі ордера на арешт президента росії володимира путіна й омбудсмена рф з прав дитини марії львової-бєлової.

Відповідне рішення, за словами віцепрезидента Європейського парламенту Роберта Зіле, відкриває для Європарламенту нові можливості політичного тиску.

Крім того, ми повідомляли, що міжнародне агентство Reuters опублікувало масштабне розслідування про те, як російські посадовці й колаборанти викрадали українських дітей, що осиротіли або були розлучені з родинами, із тимчасово окупованих територій України.

Титульне фото: “5 канал”


Обговорення