Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

11 Січня 2021

Що потрібно пам’ятати адміністрації школи під час локдауну – чеклист від київського департаменту

Київський освітній департамент зробив чеклист, як змінюється робота адміністрацій шкіл під час посиленого карантину в січні.

Його опублікувала на своїй fb-сторінці очільниця департаменту Олена Фіданян. Ознайомитись з ним можна нижче:

  • Розпочинаємо семестр в Києві дистанційно. Локдаун. Врахували досвід попереднього року та надали ряд рекомендацій керівникам шкіл. Тут потрібно зазначити, що ми можемо лише рекомендувати. Так говорить законодавство. Та наші рекомендації – це узагальнення досвіду освітян усіх районів міста. Наводжу їх в інфографіці.

  • Цього року ми створили Google-календар, в якому є важлива інформація і для батьків, і для педагогів, які перебувають в умовах карантинних обмежень.
  • Зважаючи, що цей локдаун не такий жорсткий, як у 2020 році, рекомендували (за крайньої потреби та з метою створення безпечних умов) дозволити учням та вчителям, які не мають засобів для дистанційного навчання вдома та проживають у кроковій доступності, навчатися дистанційно з використанням шкільної комп’ютерної техніки.
  • Для спілкування з батьками учнів рекомендували замість цілодобового Viber-зв’язку, який часто й густо перетворюється на платформу сварок, створити шкільні електронні скриньки.
  • Також просили надати роз’яснення, що онлайн-урок не може тривати 45 хвилин. Науковими установами України ще не розроблені рекомендації щодо тривалості онлайн-уроків в умовах дистанційного навчання. Єдині нормативи, що є в Санітарному регламенті (новому), стосуються тривалості використання ТЗН під час очного навчання. Отже, ми (освітяни) використовувати можемо лише їх. А там:

Безперервна тривалість навчальної діяльності з ТЗН упродовж уроку повинна бути:

· для учнів 1 класів – не більше 10 хвилин;

· для учнів 2–4 класів – не більше 15 хвилин;

· для учнів 7 класів – не більше 20 хвилин;

· для учнів 8–9 класів – 20–25 хвилин; для учнів 10–11 (12) класів на 1-й годині занять до 30 хвилин, на 2-й годині занять – 20 хвилин.

Під час здвоєних уроків для учнів 10–11 класів – не більше 25–30 хвилин на першому уроці та не більше 15–20 хвилин на другому уроці.

  • Дитячі садки не переривали свою роботу. Хоча їхня відвідуваність (очікувано) була низькою.
  • У закладах професійної освіти канікули ще тиждень триватимуть. Вони пішли на канікули на тиждень пізніше.
  • Позашкільні заклади були активними весь канікулярний час. Надалі вони теж продовжать свою роботу.

Нагадаємо, у Києві видали рекомендації школам, як працювати під час новорічного локдауну.

Читайте також Навчання в зимовий локдаун: що рекомендує Київ своїм закладам освіти

Фото: автор – racorn, Depositphotos


Обговорення