Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

23 Вересня 2021

Що робити, коли дитину в школі примушують до праці – роз’яснення омбудсмена

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов написав роз’яснення про те, що робити, якщо дітей у школі примушують до праці.

Роз’яснення опубліковане на сайті освітнього омбудсмена.

Горбачов написав, що діти можуть займатися фізичною працею лише добровільно, тобто як волонтери. Права та обов’язки волонтерів визначає законом “Про волонтерську діяльніть”. Зокрема, у ньому зазначено, що особи віком від 14 до 18 років можуть бути волонтерами лише за згодою батьків чи осіб, які їх заміняють.

Неповнолітні волонтери не можуть допомагати в медичних закладах, ліквідовувати наслідки надзвичайних ситуацій техногенного або природного характеру тощо.

Водночас у статті 53 Закону України “Про освіту”  вказано, що залучення учнів під час освітнього процесу до виконання робіт чи до участі в заходах, не пов’язаних із реалізацією освітньої програми, забороняється, крім випадків, передбачених рішенням Кабінету Міністрів України.

У тому числі забороняється і прибирання. Зокрема, новий санітарний регламент забороняє організовувати прибиранням території шкіл силами учнів, а лише створює правило, що діти повинні тримати власне робоче місце в чистоті, прибирати за собою сміття.

Ще учням 5–12 класів дозволяється поливати рослини та робити вологе прибирання поверхонь навчальних приміщень (крім вікон та підлоги), проте без мийних і дезінфекційних засобів. Учням забороняється виконувати небезпечні для їхнього життя та здоров’я роботи, зокрема, ті, через які вони можуть заразитися інфекційними хворобами.

 “Тільки відбуватися це має в позаурочний час”, – наголошує омбудсмен.

Якщо дитина постраждала від трудової експлуатації, Горбачов рекомендує звернутися до:

  • Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Адреса для звернень: [email protected]; сайт;
  • Освітнього омбудсмена;
  • Національної поліції України;
  • Державної служби України з питань праці (з питань дотримання законодавства про працю, в тому числі неповнолітніх;
  • Додатково – Держспоживслужби, у разі використання мийних, дезинфекційних та інших шкідливих засобів дітьми, небезпечних умов для дитини.

Читайте також: Чому волонтерство працює в Німеччині й погано працює в Україні.

Ілюстрація: eo.gov.ua


Обговорення