Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

18 Жовтня 2023

Що таке кіберсталкінг і як батькам захистити себе та дитину від небезпечних “шанувальників” в інтернеті

Нещодавно в медіа з’явилася новина про те, що українська співачка Джері Хейл звернулася по допомогу до першої леді України Олени Зеленської. Вона розповіла, що вже багато років її переслідує незнайомець у соцмережах, пише свої “фантазії” та погрожує. Коли співачка звернулася до поліції, то не отримала жодної допомоги, мовляв, “ще один шанувальник, ви ж зірка”. Але насправді, це – кіберсталкінг, і це – злочин.

  • Як дорослі та діти можуть потрапити на таких злочинців в інтернеті?
  • Як захистити себе та свою дитину?
  • Що таке кіберсталкінг і що з ним робити?
  • Хто такі сталкери, чому вони це роблять і чому так складно від них захиститися?
  • Як зрозуміти, що ви стали жертвою “шанувальників”, які не шанують ваших особистих кордонів?

Про це розповідають у 9 епізоді подкасту “Хороших батьків не блокують” від #stop_sexтинг у співпраці з The Ukrainians Media. Запрошеною експерткою стала Альона Кривуляк – директорка департаменту гарячих ліній громадської організації “Ластрада Україна”.

Про це “Новій українській школі” повідомили автори подкасту.

Послухати випуск можна за посиланням.

Щоб захистити дитину від кіберсталкінгу, експерти радять батькам починати розмови про безпеку в інтернеті в той момент, коли син чи донька вперше беруть до рук гаджет.

Найважливіше навчити дитину не ділитися особистою інформацією в мережі, наприклад, назвою школи, місцями, де дитина часто буває, тощо. Крім того, для особистої безпеки краще публікувати фото з подій через певний час, як син чи донька покине це місце, аби кіберсталкер не знайшов дитину в реальному житті.

Батькам також слід навчити сина чи доньку поважати власні кордони та кордони інших людей у мережі. Діти мають знати про реальну відповідальність навіть за дії у віртуальному світі.

Якщо дитина потрапила в історію з кіберсталкером, у жодному разі не треба звинувачувати її. У такому випадку, краще скласти план дій і рухатися за ним разом із дитиною: дайте можливість сину чи доньці ухвалювати рішення самостійно, але завжди будьте поруч.

Крім того, дорослі та діти, які постраждали від онлайн-переслідувань можуть звернутися за допомогою та підтримкою за посиланням.

Читайте також:Чому виставляти дитячі фото в інтернет може бути небезпечно: вийшов новий випуск подкасту “Хороших батьків не блокують”.

Фото: #stop_sexтинг


Обговорення