Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

21 Червня 2023

“Школо, ми разом!” – у МОН закликають долучатися до ініціативи із забезпечення шкіл усім необхідним

Міністерство освіти і науки України анонсувало ініціативу “Школо, ми разом!”, спрямовану на відновлення освітнього процесу. Мета проєкту – до вересня створити комфортні й безпечні умови для повернення до школи.

Про це МОН повідомляє на своєму сайті.

У міністерстві закликають бізнеси, неприбуткові організації, благодійні фонди, партнерські й донорські організації, лідерів думок стати партнерами в цьому проєкті.

Допомогти можна у такий спосіб:

  • фінансова й матеріальна підтримка обраного напряму (укриття, автобуси, гаджети, підручники);
  • експертна допомога у розробленні програм і тренінгів для учнів та вчителів (з надолуження освітніх втрат, дебюрократизації).

Охочих долучитися закликають зв’язатися із командою міністерства за цією електронною адресою: [email protected].

У МОН нагадують, що в бюджеті виділено 1,5 млрд гривень на шкільні укриття. Проте, як ідеться в повідомленні, цього не вистачить, щоб облаштувати необхідну кількість сховищ для безпечного навчання дітей.

Понад 305 тисяч учнів потребують трансферу до закладів освіти з інших населених пунктів. Субвенції 1 млрд гривень з державного бюджету недостатньо, щоб закупити необхідну кількість шкільних автобусів.

За кошти, передбачені бюджетом для друку шкільних підручників, можна видати приблизно 65 % підручників для учнів 6 класу, підручники шрифтом Брайля, з історії України для 5 класу та для шкіл із навчанням мовами національних меншин з усіх предметів для 5-6 класів.

Лише 1 із 4 учнів має персональний гаджет для навчання. Без необхідного матеріального та технічного забезпечення неможливо говорити про якісну освіту.

Ініціатива “Школо, ми разом!” буде спрямована на учнів загальноосвітніх шкіл, учителів і батьків школярів.

У МОН визначили такі пріоритети:

  • поліпшення умов та створення нових шкільних укриттів;
  • додрук необхідних підручників;
  • закупівля гаджетів для освітнього процесу;
  • розроблення програми з надолуження освітніх втрат;
  • дебюрократизація процесів.

Пріоритетними регіонами будуть ті, які найбільше постраждали від війни (Харківщина, Миколаївщина, Дніпровщина, правобережжя Херсонщини, прикордоння Сумщини й Чернігівщини). Крім того, взяти участь у проєкті може будь-яка громада, у якій немає очного освітнього процесу через відсутність укриття.

Читайте також: “Перша партія підручників НУШ з української мови прибула до України”.

Фото: Міністерство освіти і науки України


Обговорення