Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

15 Січня 2024

Школи Одещини відмовилися від використання терміна “молдовська мова”

Школи Одещини вирішили відмовитися від використання назви “молдовська мова” та змінили її в статутних документах і освітніх програмах на офіційну мову Республіки Молдова румунську.

Про це повідомило Міністерство освіти і науки України.

В Україні представники національних меншин мають право на здобуття освіти рідною мовою. Відповідна модель передбачає навчання двома мовами, коли певний відсоток предметів вивчається українською, а решта рідною мовою національної спільноти (згідно з Законом України “Про внесення змін до деяких законів України щодо врахування експертної оцінки Ради Європи та її органів стосовно прав національних меншин (спільнот) в окремих сферах” від 8 грудня 2023 року).

16 березня 2023 року Молдова ухвалила закон про заміну в усіх нормативних актах країни поняття “молдовська мова” на “румунська мова”.

Згідно з рішенням Уряду України від 16 листопада 2023 року, відповідні зміни мають відбутися й у нашій державі.

Найбільше представників молдовської національної меншини в Україні мешкають в Одеській області. Згідно з даними МОН, з понад 700 ЗЗСО в регіоні, у 16 навчання відбувається українською та “молдовською” мовами.

З початку поточного навчального року три школи Одещини за бажанням батьків і освітян обрали для вивчення румунську, як офіційну мову Європейського Союзу, змінивши статути та освітні програми ЗЗСО.

Раніше ми розповідали, що у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, який виключає російську мову із закону про мови нацменшин.

Титульне фото: ukr.net


Обговорення