Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

24 Травня 2023

Соцмережі можуть негативно впливати на психічне здоров’я підлітків, зокрема дівчат

Генеральний хірург США Вівек Мерті вважає, що соціальні мережі можуть завдати серйозної шкоди психічному здоров’ю молоді, особливо дівчатам-підліткам.

Про це повідомляє “Українська правда” із посиланням на Reuters.

Повний звіт щодо цієї проблеми опублікували 23 травня. Ознайомитися із ним (англійською мовою) можна за посиланням.

Генеральний хірург США – це голова Офіцерського корпусу охорони здоров’я США, який є основним представником з питань охорони громадського здоров’я у федеральному уряді США. Вівек Мерті, який наразі обіймає цю посаду, закликав технологічні компанії забезпечити гарантії для дітей, які перебувають на критичних етапах розвитку мозку.

На думку Мерті, соцмережі мають певні переваги, однак є багато свідчень того, що вони можуть “зашкодити благополуччю дітей” і є чинником кризи психічного здоров’я молоді.

Зокрема, використання соціальних мереж може спричинити й закріпити проблеми зі сприйняттям тіла, вплинути на харчову поведінку і якість сну, а також призвести до соціальних порівнянь і низької самооцінки, особливо серед дівчат-підлітків.

Підлітки, які проводять понад 3 години на день у соціальних мережах, стикаються з подвійним ризиком погіршення психічного здоров’я – наприклад, появою симптомів депресії і тривоги.

Опитування показує, що більшість підлітків кажуть, що соціальні мережі допомагають їм почуватися прийнятими, відчувати підтримку у важкі часи, бути ближчими до своїх друзів, бути креативнішими.

95% молоді у віці 13-17 років повідомили, що користуються соціальними мережами, причому більше ніж третина робить це майже постійно.

Хоч 13 років – це мінімальний вік для користування соціальними мережами в США, майже 40% дітей у віці 8-12 років також туди заходять.

Вівек Мерті наголосив, що політики повинні посилити стандарти безпеки, адже  неприйнятний і шкідливий контент досі залишається легкодоступним для дітей. Ідеться, зокрема, про дотримання вікових обмежень для контролю доступу до платформ соціальних мереж, прозорість щодо даних про вплив їхніх продуктів на дітей.

Алгоритми й дизайн платформ повинні бути спрямовані на максимізацію потенційних переваг соціальних мереж, а не на те, щоб змусити користувачів витрачати більше часу на них.

Читайте також: “Типові помилки батьків щодо безпеки дітей в Інтернеті: на що звернути увагу й чого остерігатися”.

Фото: Білопілля.City


Обговорення