Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

8 Квітня 2024

“Стоїть найближче до ідеологем путінізму”: УІНП визнав Булгакова українофобом та імперцем

Український інститут національної пам’яті визнав письменника Михайла Булгакова українофобом. З огляду на це, назви географічних об’єктів, юридичних осіб, пам’ятники тощо, присвячені російському письменнику, вважаються такими, що містять символіку російської імперської політики. А подальше використання його імені у назвах і встановлені на його честь пам’ятники є пропагандою російської імперської політики.

Про це повідомили на сайті УІНП.

Ознайомитися з повним текстом висновку можна нижче або за посиланням.

За результатами експертизи, Михайло Булгаков за своїм світоглядом є імперцем, який упереджено й виразно негативно ставився до всього українського й водночас прославляв і возвеличував російську імперську політику та схвалював експансію російського комунізму.

“Письменник, незважаючи на роки життя в Києві, зневажав українців та їхню культуру, ненавидів українське прагнення до незалежності, негативно відгукувався про становлення Української держави та її очільників”, – йдеться у висновку УІНП.

Зокрема, фахівці інституту зазначають, що Булгаков у своїх творах не подає жодного позитивного персонажа-українця, пародіює чи глузливо перекручує українську мову, називаючи її “гнусным языком”, “неправильной” і “смешной”, а також глузує з Української автокефальної церкви.

Крім того, за твердженням експертів, Булгаков “з-поміж усіх російських письменників того часу стоїть найближче до нинішніх ідеологем путінізму й кремлівського виправдання етноциду в Україні”.

Зокрема, як приклад фахівці наводять оповідання “Я убил” (1926 рік), дискурс якого повністю відповідає наративам нинішніх кремлівських пропагандистів. А також наголошують, що антиукраїнський зміст п’єси “Дни Турбиных” вітчизняні митці відзначали ще в 1929 році на з’їзді радянських українських та російських письменників у москві.

У своєму коментарі щодо висновків експертизи, співробітники Музею Булгакова в Києві, вказали на маніпуляції та фактологічні помилки в біографічних даних письменника та його родини. А також наголосили, що деякі твердження “мають вигляд емоційно забарвлених, з розмитими інтерпретаціями, визначень”, а тому висновок УІНП, на їхню думку, не можна вважати повноцінною експертизою.

L7X3O1711639832cwepY

Читайте також: “Понад 13 тисяч дітей залишилися без батьківського піклування від початку повномасштабної війни – Мінсоцполітики”.

Титульне фото: “Дзеркало тижня”


Обговорення