Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

24 Квітня 2024

Субвенція на укриття в закладах освіти: відповіді від МОН на найпоширеніші питання

Міністерство освіти і науки відповіло на популярні питання, які виникають у представників обласних державних адміністрації, територіальних громад і освітян щодо отримання у 2024 році субвенції на будівництво чи капітальний ремонт укриттів у закладах освіти.

Ознайомитися з повним текстом роз’яснення всі охочі можуть за посиланням.

  • Чи є гранична вартість проєкту, який можна подати на отримання субвенції?

У МОН розповіли, що постанова про розподіл субвенції не містить визначеної граничної вартості проєкту. Однак громади мають реалізувати його на умовах співфінансування:

  • не більше ніж 70% коштом субвенції, мінімум 30% коштом місцевих бюджетів – для обласних бюджетів і бюджетів міських територіальних громад з індексом податкоспроможності понад 1,1;
  • не більше ніж 90% коштом субвенції, мінімум 10% коштом місцевих бюджетів – для бюджетів місцевого самоврядування з індексом податкоспроможності 1,1;
  • не більше ніж 95% коштом субвенції, мінімум 5% коштом місцевих бюджетів – для бюджетів місцевого самоврядування, з яких здійснюється фінансування закладів, що розташовані в населених пунктах зі статусом гірських.
  • Як отримати субвенцію, якщо укриття – це частина комплексного проєкту?

Якщо укриття – це частина комплексного проєкту, громади мають розділити його на черги, відокремивши проєкт із будівництвом чи реконструкцією сховища. І лише тоді такий окремий проєкт можна додати на платформу DREAM.

  • Як отримати субвенцію на ремонт найпростішого укриття, якщо є лише проєктно-кошторисна документація?

У разі наявності лише проєктної документації на ремонт найпростішого укриття громади також можуть подати проєкти через систему DREAM, але тоді вони матимуть можливість залучити лише фінансування з місцевих бюджетів, від донорських організацій та інвесторів, а не з державного бюджету.

Утім, субвенцію можна спрямувати на капітальний ремонт, реконструкцію чи реставрацію найпростішого укриття за умови, що після завершення робіт об’єкт можна використовувати як протирадіаційне укриття або сховище.

  • Які заклади освіти можуть отримати субвенцію: кількість учнів, розташування, власність?

Заклади загальної середньої освіти, де навчається менше ніж 200 школярів, не зможуть залучити кошти субвенції. Однак такі проєкти теж можна внести в систему “DREAM”, аби залучити для їхньої реалізації кошти донорів.

У МОН також додали, що в умовах війни потрібно використовувати ресурси максимально ефективно. Тому насамперед кошти на будівництво й ремонти укриттів отримають 8 прифронтових і прикордонних регіонів, у яких зараз 400 000 дітей навчається дистанційно.

Громади з інших областей також можуть внести свої проєкти в систему “DREАM” і залучити кошти міжнародних і українських партнерів.

З державного бюджету для інших областей цьогоріч передбачені 150 мільйонів гривень субвенції на завершення проєктів, розпочатих у 2023 році (за умови, що вони вже профінансовані та завершені мінімум на 40%).

У МОН звертають увагу, що отримати субвенцію можуть лише державні й комунальні заклади освіти, які розташовані на підконтрольній Україні території.

Після ухвалення рішення про фінансування конкретного проєкту всі кошти субвенції спрямують на рахунки засновників закладів загальної середньої освіти. Найчастіше ними є громади.

Раніше ми публікували роз’яснення від МОН про особливості розподілу освітньої субвенції у 2024 році.

Титульне фото: denzadnem.com.ua


Обговорення