Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

11 Квітня 2023

У Бучі почали будувати першу в Україні фабрику-кухню – тут готуватимуть їжу для шкіл трьох громад

10 квітня в Бучі розпочалося будівництво фабрики-кухні, де будуть готувати їжу для навчальних закладів трьох навколишніх громад: Бучі, Немішаєвого та Бородянки. За планом на ній можна буде приготувати 10 тисяч порцій харчування.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я України.

Початок будівництва став поверненням до реформи шкільного харчування, впровадження якої перервало російське вторгнення.

“Для країни й усього світу Буча стала місцем російських злочинів, але ми хочемо, щоб разом із цією драматичною пам’яттю вона продовжувала жити як нормальне, щасливе місто, ставати комфортнішою. Щоб на цих вулицях гралися діти, щоб тут вони ходили до школи й дорослішали. Щоб це місто було тим, чим воно й задумане: рідним, улюбленим місцем сили для тисяч людей. Щоб жителі його не втратили, а, навпаки, цінували ще більше”, – зазначила Олена Зеленська.

У межах реформи шкільного харчування спільно з Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури було напрацьовано три варіанти організації харчування в школі:

  1. кухня повного циклу (у закладах освіти, де є економічна доцільність і технічно-технологічна можливість, усе готують на місці з нуля);
  2. опорні кухні (з однієї потужної кухні їжу транспортують до сусідніх шкіл);
  3. фабрика-кухня (великий обсяг постачання, окрема будівля, у якій готують, шоково охолоджують їжу й транспортують до багатьох шкіл).

Такий розподіл, як зазначили в МОЗ, дозволить закладам освіти знизити витрати на воду й електроенергію, а також налагодити систематизоване постачання дітям безпечної та якісної їжі.

Другу таку кухню планують побудувати в Лозовій на Харківщині. Очікують, що фабрика-кухня в Лозовій забезпечить харчуванням 89 шкіл і дошкільних закладів Лозівської територіальної громади.

Читайте також: “Реформа шкільного харчування 2023-2027: розвиток кадрів, модернізація харчоблоків, промоція здорового харчування”.

Фото: Міністерство охорони здоров’я України


Обговорення