Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

8 Грудня 2021

У Франції пропонують криміналізувати булінг – до 10 років ув’язнення

1 грудня Нижня палата парламенту Франції ухвалила законопроєкт, який передбачає криміналізацію цькування та знущання в школі.

Про це пишуть Le Figaro та The Guardian.

Відповідати за булінг можуть як учні, студенти, вчителі і технічний персонал чи працівники їдалень. Винні в булінгу можуть отримати покарання від 3 до 10 років у’язнення і штраф від 45 до 150 тисяч євро, залежно від серйозності вчинених дій. Так, якщо жертва перестала ходити через це до школи, то винному загрожує до 8 років позбавлення волі, а якщо намагалася чи вчинила самогубство, то термін ув’язнення зросте до 10 років.

Законопроєкт передадуть до Сенату для остаточного ухвалення 12 січня.

“Ідеться не про те, щоби відправити дітей до в’язниці”, – запевняє Ерван Баланант, депутат від партії MoDem (Демократичний рух), який розробив законопроєкт. Каже, що в разі ухвалення закон буде способом “вплинути на суспільство”. Він сказав, що це слугуватиме сигналом, щоби підвищити обізнаність про руйнівні наслідки булінгу.

Інші депутати засумнівалися, чи буде ініціатива ефективною. Адже за булінг уже можуть притягнути до відповідальності у Франції відповідно до законів, що криміналізують переслідуванн. Наприклад, депутатка від партії La France Insoumise (Непідкорена Франція) Сабіна Рубін, назвала це “ілюзорною, демагогічною і надмірною реакцією”.

Кілька трагічних випадків булінгу сталися у Франції в цьому році, в тому числі самогубство 14-річної дівчини в регіоні Ельзас у жовтні. Мати дівчини розповіла, що та піддавалася расистському і гомофобному цькуванню. Її ігнорували однокласники та кидали її речі на землю.

Раніше ми писали, що на Хмельниччині директора можуть покарати за неповідомлення про булінг. Також Координаційний центр із надання правової допомоги радить звертатися до них у разі потреби юридичної підтримки через шкільний булінг.

Фото: автор – stetsik, Depositphotos


Обговорення