Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

17 Квітня 2023

У Харкові охоронець зібрав колекцію уламків – ці російські снаряди пошкодили школу, де він працює

На Північній Салтівці в Харкові охоронець школи № 158 Анатолій Барчан зібрав колекцію уламків від російських снарядів, які поцілили по закладу освіти. З першого дня повномасштабної війни чоловік продовжував наглядати за територією.

Історію Анатолія Барчана і школи, де він працює, розповіло “Суспільне”.

Анатолій Барчан чотири роки працює охоронцем школи №158. Під час повномасштабної війни він продовжив виконувати свої обов’язки.

До школи прибігав ранками, до обстрілів намагався, пробігав по всіх кабінетах, дивився, що змінилося, що пошкоджено. Під час одного з вибухів повилітали двері кабінетів на усіх трьох поверхах, у комп’ютерному класі залізні двері вирвало. Окрім прильотів, розмерзлися труби, почали текти, коли морози закінчилися. Більшість з них порозривало”, – розповів чоловік.

На початку повномасштабного вторгнення в школі ховалося близько 30 людей  це були родини вчителів та мешканці району. Анатолій Барчан допомагав приносити людям воду та їжу. Говорить, що виконував роботу там, де був потрібен: ходив до магазину, ховав шкільне майно й обладнання.

Багатоповерхівка, у якій живе чоловік, розташована неподалік від школи. За його словами, минулої весни у будівлю було влучання, у ній лишилися жити семеро людей: розводили багаття, вмикали акумуляторний радіоприймач, щоб дізнаватися новини.

Минулої весни окупанти 28 разів влучили по території та будівлі школи: пошкодило фасад, розбило дах та майже всі вікна. Як розповіла директорка закладу Дар’я Зайцева, на третьому поверсі завалилася стіна одного з класів: “Було вісім прильотів по будівлі, шість з яких призвели до руйнацій. При влучанні ракетою був пошкоджений кабінет російської мови та літератури, там частково завалилася стіна між кабінетом та коридором”.

Фото школи

До повномасштабного вторгнення у школі навчалися 789 дітей. Зараз 717 продовжують навчання дистанційно.

Учні сумують за своєю школою, розповідає директорка: “Деякі з них приходили здавати підручники, хтось гуляє повз школу. Діти більше сумують за очним спілкуванням, за обіймами, за перервами, за смачними булочками в їдальні. … Ми працюємо на перемогу і я думаю, що вже скоро повернемося”.

Анатолій Барчан також чекає на зустріч з учнями: “Я дуже радий, що школа вціліла. Дуже сподіваюся дожити до того, коли я буду відчиняти двері… Знаєте, з яким поважним виглядом зі мною вітаються п’ятикласники та шестикласники? Вони ж вже дорослими людьми себе вважають, руки тягнуть”.

Нині в закладі складають кошторисну документацію для ремонту будівлі.

Як зазначає очільниця міського департаменту освіти Ольга Деменко, у Харкові внаслідок обстрілів пошкоджені 241 школа та позашкільні заклади – це більш ніж половина закладів освіти. Торік коштом міськради відремонтували 48 будівель. Щоб відновити решту закладів, потрібно понад два мільярди гривень, на це міськрада проситиме допомоги у Міністерства освіти та благодійників.

Частину уламків снарядів зі 158-ї школи працівники передали Харківському музею АТО. Решту зберігатимуть як пам’ять та показуватимуть школярам.

Колекція уламків

Читайте також: “Понад 100 шкіл в 14 областях України відновлять у партнерстві з ООН”.

Фото: “Суспільне”


Обговорення