Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

6 Березня 2023

У Львові надрукували шрифтом Брайля та озвучили 360 нових книжок для незрячих дітей

Львівський обласний осередок ВГО “Українська спілка людей з інвалідністю – УСІ” завершив проєкт “Рятівна книжка: аудіокниги і книги шрифтом Брайля”.

Про це повідомила Львівська міська рада.

Завдяки цьому проєкту надрукували шрифтом Брайля та в універсальному дизайні, а також озвучили нові книжки в загальній кількості 360 примірників.

Це, зокрема, книжки “Біле Різдво. Твори класиків світової літератури” у двох томах, “Містерія Різдва”, “Різдвяні історії” у трьох томах.

Отримати книгу у Львові можна в Ресурсному центрі Львівської політехніки (вул. Митрополита Андрея, 3 каб. 39) або у Львівській спецшколі №100 для дітей з вадами зору. В інших регіонах України слід звертатися до спецшкіл або ж замовляти доставку книг на сайті.

Усі аудіокниги конвертовані в спеціальний формат DAISY, що має функцію навігації озвученою книгою, та розміщені у вільному доступі за посиланням.

“Усі ці книги розіслали адресно незрячим дітям у різні куточки України, багатьом українським спецшколам для дітей з вадами зору (Харків, Одеса, Київ, Черкаси, Світловодськ, Клевань, Мукачево, Самгородок, Запоріжжя та ін.), окремим публічним бібліотекам України (Національна бібліотека для дітей та ін.), центральній спецбібліотеці УТОС у м. Київ, центрам реабілітації у різних містах України, онлайн-бібліотеці brailem.com”, – розповіла керівниця проєкту Оксана Потимко.

За її словами, кожна книга має одразу три ступені доступу, що є особливо зручним для дітей з різними категоріями інвалідності: аудіо, плоский шрифт і шрифт Брайля. Усі книги містять QR-код з аудіоверсією друкованого тексту, розміщений у тактильній рамці на звороті передньої титули, щоб незрячим дітям було зручно його шукати, а також рельєфні та принципово кольорові малюнки, що ілюструють сюжети кожної з трьох книг. Ці малюнки можна “побачити” на дотик, кожен з них має текстовий опис із деталізацією усіх персонажів, кольорів.

До запису аудіокнижок залучили 18 дітей віком від 8 до 15 років з різних куточків України, 15 з яких – діти з інвалідністю (переважно незрячі або з комплексною інвалідністю), а також 35 акторів львівських театрів, артистів вокального жанру, телеведучих і журналістів, музикантів, викладачів.

Процес запису аудіокниги

Усього над створенням аудіокниг працювали 53 диктори (разом з дітьми). Керував процесом звукозапису артист ВФ “Піккардійська терція” Ярослав Нудик, який паралельно проводив для дітей майстер-класи з акторської майстерності та допомагав їм досягнути потрібного артистичного ефекту під час запису в студії.

Читайте також: “Що з інклюзивною освітою в Україні під час війни”.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Фото: Львівська міська рада


Обговорення

Розділ створено за підтримки Програмної ініціативи “Демократична практика” Міжнародного фонду “Відродження”. Позиція Міжнародного фонду “Відродження” може не збігатися з думкою автора.