Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

5 Січня 2024

У Литві обговорюють закриття шкіл для російської меншини

Таку пропозицію висунув Гінтаутас Якштас, міністр освіти, науки й спорту Литви, після стрілянини у російськомовній школі напередодні Різдва.

Про це повідомило Суспільне, з посиланням на суспільного мовника Литви (LRT).

Як сказав Гінтаутас Якштас, таке рішення було легше ухвалити Латвії та Естонії, оскільки в цих країнах немає великих громад нацменшин. Натомість у випадку Литви немає жодних юридичних підстав для виділення однієї національної меншини.

Втім, міністр додав: “Ми оцінюємо та обговорюємо з командою, чи є можливі шляхи поступового закриття шкіл для російської меншини. Ми оцінюємо правову базу, чи можна взагалі це зробити“.

Що відомо про стрілянину в російськомовній школі Литви?

Двоє підлітків у школі Вільнюса стріляли пластиковими кулями з пневматичної зброї автомата Калашнікова АК-74М у свого однокласника під час прогулянки.

Окрім цього, стрілки включали гімн ПВК “Вагнер“. За словами мами постраждалого хлопчика, таку реакцію спровокувало те, що її син не підтримує війни в Україні й сказав про це одноліткам.

Як повідомляє Дануте Мішрене, директорка школи, де вчаться хлопці, батьки підлітків попросили вибачення в сімʼї потерпілого того ж вечора. Втім, інцидент зараз розслідує поліція.

Нагадаємо, що нещодавно в Києві затримали групу юнаків, які напали на 16-річного. Порушники зізналися, що надихнулися російським серіалом про кримінальне життя підлітків.

Титульне фото: автор – Mindaugas Kulbis, AP Photo


Обговорення