Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

9 Березня 2023

У Меджибожі Хмельницької області батьки виступають проти закриття ліцею в межах реформи

Батьки школярів Меджибізького ліцею борються проти його закриття та переведення дітей до інших закладів освіти громади. У селищній раді запланували оптимізацію мережі закладів, однак і учні, і батьки, і педагоги не хочуть втрачати ліцей.

Подробиці ситуації висвітлило “Суспільне”.

У мережі освітніх закладів Меджибізької громади за пів року планують почати оптимізацію. Отже, деякі з них закриють, а учнів возитимуть до опорних шкіл. Батьки школярів Меджибізького ліцею протестують проти закриття закладу. Більшість із них підписали відповідне звернення. Говорять, що діти відмовляються навчатися в іншій школі – дехто налаштований закінчити саме той заклад, у якому вчився з першого класу.

За словами депутатів, оптимізація почнеться лише 2027 року і не торкнеться молодшої школи, однак громада налаштована рішуче.

У ліцеї та його філіях вчаться 336 учнів, у самому ліцеї – 240 (старша й молодші школи – у різних корпусах), у класах в середньому по 20 школярів.

За словами в.о. директора ліцею Інни Ястремської, у закладі є укриття з інтернетом, водою, вбиральнями, тобто він відповідає вимогам для проведення очного навчання під час воєнного стану.

Водночас начальниця відділу освіти громади Катерина Глядченко пояснює рішення про “укрупнення”: у громаді 5 освітніх закладів, у яких навчаються 724 дитини. Це понад удвічі менше від проєктних потужностей шкіл та ліцеїв. При цьому на забезпечення освітніх потреб іде понад 60% бюджету громади – 56 млн грн з 80.

За сучасними вимогами, в опорній школі має бути дві паралелі старших класів – Меджибізький ліцей не відповідає цьому критерію. Батьки меджибізьких учнів наполягають, щоб ліцей залишався опорним, адже ця школа найбільша за кількістю учнів у громаді. Крім того, батьків непокоїть і питання автобусів, які довозитимуть учнів на навчання в разі ліквідації ліцею. Вони висловлюють сумніви в тому, що транспорт є в потрібній кількості.

Аналогічно відстоює свій заклад освіти й педколектив Требуховецької школи І-ІІІ ступенів. Її директорка Тетяна Попадюк говорить: “Ми все зробимо для того, щоб наш заклад функціонував. І ми навіть не розглядаємо іншого питання. Сьогодні йде війна, багато шкіл розбомблених, і ми не знаємо, що буде завтра, післязавтра, і куди приїдуть ці діти”.

На селищних зборах вирішили звернутися до Державної служби оцінювання якості освіти, щоб отримати рекомендації щодо вирішення проблеми.

Читайте також: “У Запоріжжі батьки борються за збереження молодшої школи в гімназії”.

Фото: “Суспільне”


Обговорення