Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

3 Листопада 2023

У початковій школі реформа була здійснена за рахунок синергії й співпраці держави з громадським сектором – Іванна Коберник

Співпраця Міністерства освіти і науки України з освітніми громадськими організаціями та використання досвіду ГО в навчанні під час повномасштабної війни сприяло б більш швидкому відновленню реформи “Нової української школи”.

Про це в інтерв’ю LB.ua розповіла Іванна Коберник – освітня експертка та співзасновниця громадської організації “Смарт освіта”.

Під час розмови Іванна, зокрема, наголошувала на першочергових кроках, які має зробити МОН для відновлення реформи “Нова українська школа”. Насамперед це стосується перегляду освітніх програм. За словами Коберник, частину цієї роботи з початком війни вже зробили громадські організації.

“Зберіть їх один раз, попросіть показати, що у них є, і скористайтеся цими наробками – вони готові, щонайменше як швидке рішення. “Смарт освіта” та інші декларували, що готові ділитися своїми напрацюваннями”, – додала Іванна.

Як зазначила освітня експертка, у попередні роки, зокрема, коли міністерками освіти і науки були Лілія Гриневич та Ганна Новосад, у МОН був величезний досвід співпраці з громадянським суспільством. І ця консолідація, зрештою, призвела до запровадження потужної широкомасштабної реформи.

Однак за попереднього міністра, за словами Коберник, шляхи громадськості й державного освітнього органу розійшлися, а за цей час громадянське суспільство дуже зміцніло.

“Є громадські організації в освіті, які створили свої освітні програми, за якими навчають дітей онлайн, які створили потужні електронні платформи, які облаштовують укриття чи створюють можливість вчитися там, де школа зруйнована”, – наголосила вона.

Так, на думку Іванни Коберник, досвід ГО міг бути використаний міністерством при створенні полегшених програм для дітей, які навчаються за кордоном. За її словами, програми, створені ГО, “були відформатовані, у них виділили саме ядро знань, прибрали все другорядне та адаптували до онлайну”.

Читайте також: “Потрібні системні рішення з подолання освітніх втрат – Іванна Коберник”.

Титульне фото: LB.uа


Обговорення