Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

31 Липня 2017

У серпні МОН презентує оновлені програми 5-9 класів

У серпні Міністерство освіти представить оновлені програми для 5-9 класів, які були розроблені у рамках чинного Стандарту освіти.

Про це міністр освіти Лілія Гриневич сказала в інтерв’ю “Экономическим известиям“.

За її словами, до повноцінного запровадження реформи освіти ще довгий шлях, а діти потребують оновленого навчання вже сьогодні. Тому, поки працює чинний Стандарт, міністерство впровадило в програми елементи компетентнісного та практично орієнтованого навчання.

Також Гриневич повідомила, що разом з оновленими програмами вчителі отримають навчальні матеріали.

“Онлайн на платформі EdEra будуть викладені матеріали, наприклад, з формування фінансової грамотності, де через уроки математики можна пропонувати дітям такі завдання, щоб отримані ними знання (у межах програми) вони могли потім застосувати на практиці. Наприклад, при вивченні теми “Відсотки” дітям даватимуться завдання, пов’язані з розрахунком депозитних можливостей чи кредитних зобов’язань у банку”, – зазначила міністр.

За словами Лілії Гриневич, зараз українська школа вимагає в учнів завчати матеріал, і в дітей немає часу, аби проаналізувати цю інформацію: піддати її сумніву або знайти аргументи на її користь.

“Саме це ми маємо змінити в нашій школі. Тобто наше завдання – навчити дітей мислити: починаючи від медіаграмотності (адже ми живемо в часи гібридної війни) і завершуючи вирішенням комплексних проблем та практичних життєвих завдань. Не ховатися від викликів, а вміти їх вирішувати. І цьому має навчити школа”, – наголосила міністерка.

Також вона повідомила, що до нового закону “Про освіту” закладено добровільну зовнішню незалежну сертифікацію вчителів.

“В її межах учителя не лише перевірятимуться на оволодіння предметом, а також на уміння спілкуватися з учнями та знаходити потрібні для них форми викладу інформації. За успішне проходження – 20% надбавка до зарплати”.

За словами Гриневич, спочатку цей механізм має виявити найкращих вчителів, а згодом сертифікація стане обов’язковою для всіх викладачів.

Нагадаємо, нещодавно Лілія Гриневич заявила, що наскладніше у реформі освтіти  це перепідготовка вчителів.

Фото: Green Chameleon, Unsplash


Обговорення