Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

24 Січня 2024

У школах Херсона виявили російські пропагандистські підручники

У чотирьох школах деокупованого Херсона досі зберігають пропагандистські підручники, які росіяни привезли в 2022 році. Вони знаходяться в закладах освіти у відкритому доступі.

Про це повідомило видання “Кавун.City”, журналісти якого й виявили російські “трофеї” у школах Херсона.

Зазначається, що всі підручники, які залишили росіяни, 2022 року випуску, тобто їх надрукували вже під час окупації Херсона або за місяць до неї. На книжках навіть є російські бібліотечні штампи. Особливої уваги також заслуговує зміст посібників для школярів. Зокрема, там уже міститься інформація про “СВО”, “екстремістські організації” України та інше.

Окрім книг, у закладах освіти обласного центра виявили й пропагандистські рюкзаки, які ворог роздавав школярам і школяркам. На ранцях надруковані великі літери “ЕР” , які означають “єдіную росію”.

Журналісти “Кавун.City” повідомляють, що запитали в представників адміністрацій закладів освіти, чому ці матеріали досі в школах. У більшості закладів медійникам відповіли, що не можуть позбутися книжок, адже вони обліковані. У школах також нічого не сказали про можливість передачі підручників до музеїв окупації або інших схожих установ.

Щоправда, в одному закладі освіти повідомили, що книжки зібрали окремо, склали відповідний акт і відправили його до управління освіти. Однак поки відповіді не отримали.

За словами журналістів, поліція, яку викликали до однієї зі шкіл, також ніяк не відреагувала на наявність підручників окупантів. Адже наразі, як зазначили правоохоронці, діти вчаться дистанційно й не бачить їх.

У виданні також повідомили, що на скаргу вже відповів начальник Херсонської МВА Роман Мрочко. І наразі проблему наявності російських підручників у школах вирішують.

Читайте також: “У новому російському підручнику з історії – усі можливі пропагандистські штампи щодо України”.

Титульне фото ілюстративне – espresso.tv; фото в тексті – Кавун.City


Обговорення