Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

14 Грудня 2017

У школах національних меншин 40% викладання може бути рідною мовою – Гриневич

Україна може використати латвійську модель навчання, за якою в старшій школі для національних меншин 60% викладання – державною мовою, а 40% – рідною.

Про це сказала міністр освіти і науки Лілія Гриневич під час візиту до Латвії, передає прес-служба МОН.

Нам необхідно знайти правильні моделі навчання для представників національних громад, щоб вони чудово знали і могли вживати рідну мову і так само чудово володіли державною мовою. Ми вважаємо, що досвід Латвії в цьому питанні дуже цінний для України. І рекомендації, які ми отримали щодо статті 7 від Венеційської комісії, в тому числі можуть бути імплементовані й через такі моделі, які пропонуються в Латвії“, – зазначила Гриневич.

Наприклад, за такою моделлю працює українська середня школа в Ризі, яку фінансують з латвійського бюджету.

Нагадаємо, 11 грудня Венеціанська комісія ухвалила рішення щодо статті 7 закону “Про освіту”. Міністерство освіти і науки виклало свою позицію стосовно цих висновків. Там, зокрема, наголошується, що МОН готове прийняти рекомендацію Комісії щодо подовження перехідного періоду впровадження мовної статті.

Також МОН показало три моделі впровадження мовної статті та заявило, що готове звільнити від мовних вимог приватні школи, враховуючи висновки Венеціанської комісії.

Окрім того, Міністр закордонних справ Павло Клімкін переконаний, що “забезпечити мовно-освітні потреби російської меншини” можна без змін освітнього закону, що Комісія припустила у своїх висновках.

Раніше ми опублікували повний текст висновків “Венеціанки” англійською мовою та переклад її заключної частини.

Фото: pexels.com


Обговорення